Атопичният дерматит, известен още като екзема, засяга около 10% от децата преди навършване на двегодишна възраст. Често се свързва с проблеми като хранителна алергия. Това заболяване предизвиква дискомфорт и силен сърбеж, които изискват лечение от специалист. 

 

Какво представлява екземата при децата?


Атопичният дерматит или екзема в детска възраст е кожно заболяване, което протича с пристъпи на обостряния и ремисия и обикновено се появява на възраст между 3 месеца и 2 години. Често се свързва с други проблеми, например алергии. Само по себе си това не е сериозно заболяване, но лезиите и сърбежа, които причинява, увеличават риска от инфекции и появата на дълготрайни белези. Децата, които са имали екзема в ранна детска възраст, имат по-висок риск от развитие на астма или респираторни алергии впоследствие.

Какви са симптомите на атопичен дерматит?

Екземата при децата се проявяват с червени петна по тялото, които обикновено не се появяват по периферните части - като очите, носа и устата. Шията и лакътните гънки също често са по-засегнати. Също така обикновено лезиите не се проявяват по участъците, които са под памперса. При по-големите деца екземата засяга предимно ръцете и краката. Под червените петна от екзема се появяват пъпки и мехури. Те предизвикват силен сърбеж и се развиват под формата на жълтеникави корички. Това причинява чесане, което влошава допълнително възпалението, сърбежа и състоянието на лезиите. Качеството на съня на бебето или детето може да се влоши, което да доведе до умора, дискомфорт и раздразнителност. Сърбежът се влошава допълнително от топлина, изпотяване, студено, сухо време, както и при контакт с дрехи от вълна или синтетични влакна.

Какви са потенциалните усложнения от атопичния дерматит?

Екземата при децата не е сериозно състояние, което да е свързано със значителен риск за здравето, но сърбежът и възпалението може да доведе до влошаване на лезиите и появата на белези, които трудно зарастват. Без да е установена категорична причинно-следствена връзка, се предполага, че децата, които са били засегнати от екзема в ранна детска възраст, имат по-висок риск от развитие на астма - в 50% от случаите, или алергичен ринит, известен още като сенна хрема - в 30% от случаите.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/chez-les-enfants/eczema-nourrisson-dermatite-atopique.html