Специалисти от университетския медицински център в Грьонинген (Холандия) установили, че едно на всеки десет деца на възраст 7-8 години е чувало несъществуващи гласове. 

 

Повечето от децата, които чували несъществуващи гласове заявили, че това не ги притеснява и по никакъв начин не влияе на ежедневието им. 15% от анкетираните 3870 ученици заявили, че появата на слухови халюцинации ги безпокои, а 19 % дори споделят, че гласовете и звуците им пречат да мислят или да усвояват бързо уроците си.

 

Авторите на проучването обясняват, че броят на момичетата и на момчетата, съобщаващи за слухови халюцинации е почти еднакъв. Както станало ясно в хода на проучването, с несъществуващи гласове по-често се сблъсквали деца, живеещи в слабонаселени райони, докато при тези живеещи в големите градове, появата на слухова халюцинация предизвиква по-голямо безпокойство и тревога.

 


Според статистическите данни, 16% от психически здравите деца и подрастващи, в даден етап от живота си чуват гласове и странни звуци.

 

Специалистите успокояват, че в повечето случаи, слуховите халюцинации изчезват от само себе си, без необходимост от медикаментозно лечение или друг вид терапия.

 

Само в редки случаи, този вид халюцинации рецидивират в по-късен етап от живота и са показател за здравословен или психически проблем.

 

Слуховите халюцинации се наблюдават най-често при сериозни заболявания като шизофрения, афективни разстройства като мания и депресия и обикновено съдържанието им е свързано със заболяването. Например при мания гласовете са поощрителни, докато при депресия са по-скоро обидни и потискащи. Слухови халюцинации често са налице при хронична злоупотреба с алкохол, както и при абстиненция.


Понякога слуховите възприятия са с музикален характер. Обикновено пациентът чува една и съща мелодия, позната за него. Често подобен вид халюцинации се наблюдават при възрастни пациенти, загубили слуха си, особено жени. Те могат да бъдат и резултат от патологични процеси в определени участъци на мозъка – тумори, инсулт, абсцеси. Формите на епилепсията, при които са ангажирани отговорните за сетивността участъци, могат имат за клинична изява слухови халюцинации.

 

И въпреки че слуховите халюцинации може да показват повишен риск от развитие на психични заболявания, по-голямата част от хората, при които се е появил такъв проблем в детството, нямат абсолютно никакви психически или емоционални проблеми в зряла възраст.

 

Холандия учени планират провеждането на ново пет-годишно проучване, чиято цел е да се установи защо се появяват слуховите халюцинации и какво точно е влиянието им върху поведението на децата, съобщава Reuters Health.