Едно на всеки четири деца има проблеми с гърба, вследствие носенето на тежки училищни раници, установяват изследователи.

 
Испанско проучване, публикувано в Archives of Disease in Childhood, проследяващо 1403 ученици на възраст между 12 и 17 години отчита, че 1/4 от децата страдат от болки в гърба. Най-често срещаният проблем е изкривяване на гръбначния стълб.
 
Почти 2/3 от децата носят раници, тежащи повече от 10% от телесното им тегло. Експертите изчисляват, че средно една училищна чанта тежи 7 кг.
 
Резултатите показват, че е необходимо насърчаването на медицинската и образователна общност за предоставянето на повече информация и провеждането на консултации сред родители и ученици за рисковете, породени от тежките чанти, и че те лесно могат да бъдат редуцирани, казва изследователят проф. Алберто Руано от университета на Сантяго де Компостела в Испания. 
NEWS_MORE_BOX
 
Подобни проценти на болки в гърба сред ученици се наблюдават и при децата във Великобритания, сочат данни от други проучвания.
 
Българските ученици също са засегнати от проблема. Гръбначните изкривявания са сред водещите заболявания при децата в начална училищна възраст. Според проучване повече от 60% от тях са с изкривявания. 
 
Сред най-честите проблеми са изкривяване на ходилото и неправилна стойка. 
 
Неподходящата училищна чанта и неправилната стойка водят до деформации на скелета и заболявания като сколиоза, кифоза, плоски стъпала, които често са придружени от болки в гърба, кръста, раменете и врата, главоболие, мускулни спазми и обща преумора.

Заболяванията на опорно-двигателния апарат са бавно и трудно лечими, особено диагностицирани в напреднала фаза. Те често налагат ограничения в избора на професия и трудности в социалното общуване, водещи до неудовлетворение в живота.