При децата, които се заседяват дълго време през телевизора или компютъра, се откриват ранни признаци на сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, алармират медици.

Децата прекарват четири пъти повече време пред екрана всеки ден от преди, като се лишават от естествената за тях подвижност и свободна игра на открито, отчитат тревожните данни в проучване на Университета на Сидни, Австралия. Всеки допълнителен час телевизия или компютърни игри повишават риска от високо кръвно налягане по-късно с 10%.

В проучването са включени 1492 деца на възраст 6-7 години от 34 начални училища в Сидни.

Учените не са голословни – откриват категорични признаци, водещи до неприятното заключение: при прекарващите продължително време пред екран те установяват, че артериите, захранващи зрителните органи, са по-тесни, което се възприема за признак за бъдещи кардиоваскуларни проблеми.

Състоянието на артериите при децата, които прекарват в игра час и повече навън, е много по-добро, в сравнение дори с тези, които отделят само по половин час и по-малко за физически занимания на открито.

Ретиналните артерии при децата с най-добра физическа активност са по-широки с 2,2 хилядни от милиметъра, в сравнение с повече гледащите телевизия.

Всеки час пред екрана стеснява артериите с 1,53 хилядни от милиметъра и повишава артериалното налягане с 10 mmhg.

Водещият проучването д-р Беймини Гоупинат, от Центъра за изследвания на зрението обяснява, че навикът да се прекарва дълго време пред телевизора означава по-ниска двигателна активност и често върви ръка за ръка с усвояването на лоши хранителни навици и наднормено тегло.

Днешните 6-7 годишни австралийчета прекарват средно почти два часа пред екран всеки ден. Замяната само на един час физическа активност с филм или компютърна игра има увреждащ зрението ефект. Неподвижността на очите, което е характерна особеност при гледане в екран, засяга малките кръвоносни съдове при ретината.

Лошият ефект се простира в организма и далеч не засяга само ретиналните артерии, обръщат внимание от изследователския екип.

За тази възраст времето прекарано пред екран за деня следва да бъде средно 30 минути.

Изследването е публикувано в списанието на Американското кардиологично дружество, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.