Срещу нарастващата тенденция на затлъстяване при българчетата чрез провокативен метод на вмъкване на активна гимнастика в игра, се противопоставят от фитнес клуб за малчугани. Клубът е единствен по рода си у нас - предлага подходящи условия за движение и развитие на физическите способности сред най-малките деца на възраст между 18 месеца и 6 години.

Идеята на детския клуб Fit Kids да се погрижи за деца преди училище не е неоснователна. „Броят на децата с наднормено тегло се увеличава постоянно у нас. За изминалата година 20% от момчетата и момичетата между 7-18 години са затлъстели, като една четвърт от тях са със свръх тегло.", споделя Венислава Василева, един от организатори на клуба и 9-кратен републикански шампион по спортна гимнастика.

Според създателите на Фиткидс на децата в предучилищна възраст следва да се предоставят подходящи условия за активен спорт, като предложението за физически занимания към тях не трябва да е отправено директно, а под формата на забавление.

„Игрите и спортът укрепват костната система. Гимнастиката, поднесена под формата на забавление, е сигурен начин да се преборим с все по-наболелите проблеми сред най-малките - плоскостъпие, слаби стави, гръбначни изкривявания, затлъстяване, обездвижване и т.н. Двигателните упражнения помагат и на деца с увреждания, както и за възстановяване след травми”, допълва Венислава.
 
В приятна за децата форма в центъра се предлага гимнастика, спортни игри, фитнес, карате, бейзбол, хип хоп, модерен балет и други активни занимания.

В него на разположение на най-малките са мини фитнес уреди, съобразени с възрастта и възможностите им. Уредите във фитнес залите за възрастни по принцип не са подходящи за деца под 14 години, уточняват специалисти.

Естествено, клубът разполага и с любимите за децата стена за катерене и батут.

Детският фитнес клуб е организирал дейността си и в помощ на родителите. Майките и татковците могат да оставят децата си на грижите на специалистите, докато пазаруват или им се налага да отметнат друг ангажимент. А те не са случайни хора – треньорите са професионалисти с необходимия ценз, при това бивши спортисти с опит и отличия. Примери за което са Мирослав Бояджиев, републикански шампион по бягане с препятствия на 400 метра, Симона Василева, Александър Кирилов, състезатели по таеукондо, Такеши Фуджимори, треньор към българската федерация по бейзбол.

В клуба е осигурено и видео наблюдение.

Наднорменото тегло, особено при малките, е сериозен здравен и социален проблем, смятат организаторите на клуба. Ангажимент на всички ни е да се преборим с причините за това превръщащо се в епидемия сред хората състояние, каквито са заседналият начин на живот, неправилното хранене, но най-вече липсата на движение, смятат от клуба.

Повече за клуба - fitkids.bg.