Доц. д-р Гергана Петрова работи като педиатър в Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска”. Специализирала е в Япония, член е на Експертната комисия за комплексно медицинско наблюдение на деца с муковисцидоза.


С доц. Петрова разговаряме за детския имунитет, ползите и вредите от имуностимулаторите и хомеопатията, грипните ваксини и за това колко е важно да бъдем калени.

 


- Доц. Петрова, детският имунитет е актуалната тема за сезона. Децата влезнаха в детските градини, училищата са пълни и първите вируси вече са налице. Късно ли е за предпазване?


Ако говорим за деца в детска градина и училище – закъснели сме. Истината е, че у нас много ни куца закаляването на бебетата. Ражда се малкото и после 40 дни се държи в стерилна обстановка да не би някой да го види, след което колко е навън не е ясно, а през останалото време е зомбирано пред телевизора. Защото да яде спокойно бебето включваме телевизора и в един момент имаме 2-3-годишно дете, което предпочита да стои пред екрана, да гледа телевизия, в затворено помещение, вместо да е навън и да тича на воля и да изгражда имунитета си.

 

Имунитет се изгражда в ранна детска възраст. Затова на първо място най-важно е закаляването. Нека не обличаме детето с десет ката дрехи. Често ставам свидетел в кабинета на майка, която идва по тениска, а детето е с тениска, блуза и суитчър. Защо? За да не се разболее ли? Всъщност, точно това е начинът да се разболее.

 

Другият голям проблем е храната. Ние наистина днес не знаем какво ядем – храната ни е модифицирана и изкуствена, затова не е чудно, че едно време бяхме по-здрави. Киселото мляко беше кисело мляко, а ябълките – ябълки. Не бяха като днешните, които могат да престоят на масата три месеца, без да се развалят. Майките често търсят био-продукти за бебетата и децата си, но това е другата заблуда. Колко точно е био една ябълка (освен ако не сте я отгледали сами)? Така, че най-важно е закаляването, но дори и да сме калили малкото, а то тръгвайки на детска градина или училище продължава да боледува, вариант е да се подпомогне с имуностимулатор - пазарът предлага богат избор.

 

- Каква е ролята на имуностимулаторите в борбата с респираторните вируси? Съществува спор има ли изобщо смисъл от тях или наистина действат.


Моето дете пие имуностимулант и може би има само два дни, в които не е ходило на детска градина. Но при друго дете може точно този продукт да не действа по този начин. Истината е, че всяко дете си има неговото лекарство. Ние не сме еднакви – един обича шоколадов сладолед, друг – ванилия. Ако една майка е убедена, че дадено лекарство ще помогне на нейното дете, то това е по-добрият вариант, дори и да е само плацебо ефект.

 

А ако детето е закалено, няма смисъл да се стимулира допълнително. Нека е ясно – нормално е децата да боледуват, така се изгражда имунитет. Желателно е имуностимулаторите да са в минимални дози и да не се прекалява с тях. Разбира се, че е по-добре да се хапне една витаминозна ябълка, но днес просто витамините ги няма в нея. Затова е много важно на децата да се дават и витамини.

 

Другото още по-важно е ваксинирайте децата. Сега е моментът, противогрипните ваксини са вече на пазара. Миналата година грипът беше жесток. Децата с дни изгаряха от висока температура и предполагам, че и тази година няма да е по-лек. А ако не искате да ваксинирате децата, поне ваксинирайте себе си.

 

- Децата с хронични заболявания – астма, бронхити и др. Имат ли нужда от по-специално внимание и подготовка?


Противогрипната ваксина е на първо място. И е хубаво да ходят с маски. Това е нещо, което българинът трудно приема, но като човек, който две години е живял в Япония, знам, че е напълно нормално да ходиш с маска, когато си болен. Не толкова, за да пазиш само себе си, а за околните. Но идеята да пазиш другия е обществено мислене на друго ниво.


Така че хронично болните пациенти, особено в този период, изобщо да не се срамуват и да слагат маски. Задължително в градския транспорт или когато идват в болницата. Това е начинът те да се предпазят. Ако е тежко от финансова гледна точка за семействата, могат да се направят платнени маски и да се перат. В Япония например имаше модна истерия кой ще покаже по-интересна и уникална маска.

 

- Японците имат ли различен подход в закаляването на децата?


Имат. Навън дори и да е студено, бебетата винаги са с боси крачета. Училищната им униформа е с поли и къси панталони и ¾ чорапи – останалото е голо. Навличането на децата и надуването на климатиците у дома е вредно. За да спи добре едно здраво дете, температурата в стаята трябва да е 19-20 градуса. Проблемът съществува и в детските градини, особено в другия болен период – преходът от зима към пролет, когато все още има парно, а навън е топло. Трябва да се внимава с температурите и дрехите.

 

- Кога честото боледуване от респираторни вируси и упоритата кашлица са знак за нещо по-сериозно при децата?


За хронична кашлица се говори, ако тя е продължила повече от четири седмици. Нормално е дете, което ходи на детска градина или на училище да има хрема и да кашля, но това не е знак за хронично заболяване. Трябва да се прави разлика.


Наскоро имаше голямо английско проучване, което показа, че здраво дете може да прокашля 4 до 7 пъти на ден. Това е норма. Понякога детето така търси внимание. В моята практика се е случвало да дойде майка с оплакване, че детето не спира да кашля, а в кабинета, когато е само, не издава звук. Щом се появи мама, то отново започва да кашля.

 

- Масово българинът се самолекува, правят го и с децата. Колко важна е бързата реакция при грип и вирус?


Много от болестите са самоограничаващи се, което е хубаво. С една лека хрема майката може да се справи, но ако детето има хронично заболяване и има тази хрема, то тогава трябва да е нащрек да не прерасне в нещо по-сериозно. Ако детето е предразположено към алергии – внимавайте!


Убедена съм и предполагам повечето колеги ще са на моето мнение, че не бива да се води детето на лекар за една хрема и температура от 37,5 градуса. Идвайки в болницата само за това не можем да му обърнем веднага внимание, то се подрежда и чака, а тук може да има пациент с жестока пневмония така утре простата хрема вече може да е станала тежко заболяване. Друг е въпросът, ако детето поддържа лека температура, но е вяло, не иска да се храни и отпада, то тогава задължително трябва да се посети специалист. Интуицията на майката е водеща.

 

- Мръсният въздух и тютюнопушенето дори в тийнейджърска възраст заплаха ли са за повече респираторни вируси?


Да, но не можеш да кажеш на едно дете "да не пуши", когато вижда, че родителите му палят цигара след цигара. Аз съм голям противник на цигарите, в Япония например, ако си пушач не можеш да бъдеш белодробен специалист. Изхвърлят те от белодробното дружество и край.


Изпадам в ужас, когато видя бременни, които пушат или майки, които с едната ръка бутат количката, а в другата дими цигара. После бебето боледува – няма как да е иначе, защото цигареният дим уврежда фините реснички, които са част от естествената защита на белия дроб. Мръсният въздух е другият проблем – факт е, че въздухът в София е ужасен. Все по-често хронично болни пациенти ми споделят, че когато са тук състоянието им се влошава. С 2 млн. жители и 5 млн. автомобили няма как да е иначе.

 

- Вие сте експерт по въпросите на муковисцидозата. Каква е клиничната картина на това рядко заболяване у нас?


Разнообразна, защото това е заболяване на целия организъм. Наистина, много тежко заболяване, за лечението, на което трябва да се включи целият наличен ресурс – не само финансов, но и психически. Трябва много воля за борба, защото имам пациенти и на 60 години, имам и такива, които не достигат зряла възраст.


Наскоро наша пациентка на 17 години си отиде и ми е много болно да говоря по темата. По същество това е болест, при която белият дроб и червата страдат неимоверно. Болест, при която черният дроб също страда и от огромните количества антибиотици, които пият пациентите. Бъбреците също се увреждат. Затова, ако семейството не се мобилизира и не успее да вкара в ежедневната си дейност огромното количество време и финанси за един правилен терапевтичен режим и най-хубавото лекарство няма да помогне. Физиотерапията, която може да отнеме от два до четири часа на ден е от ключово значение. Правилното хранене също.


Но аз съм оптимист, защото науката много напредна и вече има генна-модифицираща терапия при определени мутации, която има страхотен ефект. Дай Боже да дойде и у нас, защото имаме шест пациенти, които са подходящи за първото одобрено лекарство от преди 5 години, а от тогава има още 2 одобрени лекарства и ще се помогне на повече пациенти. Става дума за огромни суми, разбира се, затова е важно терапията да стъпи официално у нас и да можем да я прилагаме. Имам пациент в Англия, който от няколко години е на тази терапия и се чувства чудесно.

 

- Получават ли адекватна медицинска помощ децата и възрастните над 18 години, страдащи от муковисцидоза?


От Здравната каса тези пациенти получават три много скъпи лекарства, без които не могат. Всичко останало трябва да си го купят – ваксини, хепатопротектори, хранителни добавки, витамини, антибиотици и др. Скоро бях на кръгла маса в парламента и чух прекрасната идея - от догодина хората над 65-годишна възраст да получават безплатно противогрипната ваксина. Чудесно, но ще е още по-добра идеята, ако включат и хронично болните пациенти и децата. Но може би е политически неизгодно, защото децата не са гласоподаватели.