Проучване, направено от японски учени от университета Кумамото показва, че не само мозъкът на малтретираните деца, но и на тези, които са станали свидетели на домашно насилие, се развива по-бавно отколкото на връстниците им, отглеждани в щастливи и спокойни семейства.


Изследването било проведено в сътрудничество с Харвардския университет в САЩ и обхванало доброволци на възраст от 18 до 25 години. Повечето от участниците в проучването не са били физически или психически малтретирани в детството си, но са ставали свидетели на семейни скандали и насилие между третата и седемнайстата си година.


Всички участници били подложени на изследване чрез магнитно-резонансна томография (MRI) показваща функционирането на отделните мозъчни зони.


Данните от изследването показват, че при хората, станали свидетели на домашно насилие някои мозъчни зони функционират и обработват различно информацията.


Било установено, че зоната в дясното полукълбо, обработваща зрителната информация, е с 20,5% по-малка, отколкото при хората, имали щастливо детство.


Кръвообращението на тази мозъчна зона било засилено с цели 8,1%, което е показател за свръхчувствителност и напрежение на нервната дейност.


Авторите на изследването, считат, че хората, станали свидетели на домашно насилие в детството си, имат повишен риск от когнитивни проблеми и паметови нарушения.