Лекарствата без рецепта са изключително голяма част от асортимента на аптеките. Те се наричат още Over The Counter drugs – OTC, което буквално се превежда „над тезгяха“. Това произлиза от закона за съхранение на лекарствените средтсва в аптеките, според който всички лекарства с рецепта, трябва задължително да са прибрани, в шкаф или скад, така че пациентите да нямат никакъв контакт с тях - нито зрителен, нито физически. Всички останали лекарствени средства, които могат да се закупят без рецепта, могат да бъдат свободно изложени „над тезгяха“.


Независимо от това дали са с или без рецепта, вкъщи всички лекарствени средства трябва да са особено старателно прибрани, на напълно сигурно, недостъпно за детето място. Дори най-безобидното лекарство, погълнато по грешка от дете може да се окаже фатално. Докато при малките деца е изключително важно да съхранявате всякакви почистващи, козметични и лекарствени средства на безопасно място, то за лекарствените средства, това правило важи и за по-големите деца.


Когато децата боледуват, често оплакванията започват в най-неудобното време от деня, именно през нощта или по време на почивни дни, национални празници и т.н. Това означава, че при някои състояния, трябва да можете да реагирате във всеки момент. За съжаление, не навсякъде има достъп до денонощни аптеки, а и среднощното разкарване за парацетамол няма да се отрази добре нито на разтревожения родител, нито на детето, което се чувства зле и има незабавна нужда от лекарството.За да избегнете подобни ситуации има няколко неща с които е добре да разполагате в Домашната аптечка с:


1. Температуропонижаващи средства

Парацетамол, ибупрофен, аналгин


Препоръчително е при субфебрилна температура (до 38 градуса) да избягвате даването на температуропонижващи медикаменти. Първи избор при висока температура са парацетамол и ибупрофен. За да се установи ефектът от приложените медикаменти, са необходими поне 20 минути. Ако след 20-30 минути, температурата не се повлиява, можете да дадете аналгин (под формата на капки или таблетка в зависимост от възрастта). Не прилагайте втора доза от същия медикамент! Свободната употребата на аспирин при деца е забранена, поради повишният риск от Рей синдром (заболяване което засяга черния дроб и мозъка).


2. При хрема - физиологичен разтвор, назален деконгестант

Ксилометазолин, фенилефрин в комбинация с антихистамин


Физиологичният разтвор е ефективен и безопасен вариант за почистване на носа. Може да се прилага както, когато детето е здраво за хигиена на носна лигавица, така и в хода на инфекция при запушен или течащ нос. Ако използвате спрей, старателно почиствайте накрайника периодично, както и след всяка прекарана инфекция. Използвайте топла вода и сапун и след това забършете с тампон със спирт.

Фенилефрин в комбинация с антихистамин (Виброцил капки) могат да се прилагат при обилна секреция от носа и запушен нос, за деца над 1 г.

Ксилометазолин - намалява отока на носна лигавица, отпушва запушения нос, прилага се при деца над 2 г. Някои варианти под формата на спрей по указания на производителя са препоръчват за употреба при деца над 6-годишна възраст. Продължителната употреба води до атрофия на носната лигавица. Използвайте максимум до 7 дни.

 

3. Кашлица

Сиропите за кашлица без рецепта са обикновено на билкова основа и биват за влажна, за суха кашлица или комбинирана.
Винаги, когато в хода на инфекция се появи кашлица, състоянието трябва да бъде оценено лично от лекар!
Различните видове кашлица, налагат различно лечение, ето защо е излишно да се презапасявате предварително със сиропи.
Най-добре да разполагате с един на основата на исландски лишей или билкова комбинация.

 

4. Обезводняване

Съществуват готови електролитни формули, под формата на саше или готов разтвор (Рехидрато, Хидратин алфа, Хип ОРС). Зпочнете да ги предлагате на малки глътки още при първите признаци за дехидратация. Винаги спазвайте стриктно инструкциите за приготвяне. Препоръчително е захранването да започне от 4-тия час след поява на диария и/или повръщане.

 

(Към втора част Домашна аптечка: Повече за децата и лекарствата без рецепта, 2 част)