5. Болки в гърлото - билкови пастили или спрей

Билковите пастили се препоръчват за деца над 6-годишна възраст. При по-малките има опасност от задавяне. На пазара има огромно разнообразие - съдържащи исландски лишей имат овлажняващ и успокояващ ефект, създават защитен филм върху лигавиците (търговски продукти са Исла, Джунър ангин, Хербитусин).


Различни комбинации от локален антисептик, анестетик и противовъзпалителна съставка (Стрепсилс, Трахизан и др.).Спрейове за гърло - има различни варианти, комбинация от локален анестетик и антисептично средство (Орофар спрей), или само антисептик (Тантум верде спрей), билкови комбинации (Фитолор), съдържащи сребърни йони (Силвъртус спр.) и др. При всеки от тях трябва да имате предвид риска от алергични реакции, избягвайте свободното им приложение при алергични деца. Някои от спрейовете за гърло са подходящи за приложение и от по-малка възраст.

 

(Към първа част на Домашната аптечка от д-р Маргарита Желева)

 

6. Диария

Пробиотик съдържащ Saccharomycces buolardii (търговски продукти са Ентерол, Лактофлор, Диарино), възстановява чревната флора;
Диосмектит (Смекта) - възстановява нормалната мукозна пропускливост, има покриващо стомашно-чревната лигавица действие. Абсорбира ентеротоксини, бактерии и вируси. Подходящ е за деца над 2-годишана възраст. Винаги го комбинирайте с подходяща рехидратираща терапия.

 

7. Запек

Винаги е препоръчително първо да опитате с промяна в диетата!


Това, което се назначава при деца, са глицеринови супозитории, микроклизма. Бъдете особено внимателни при децата под 2-годишна възраст. Пероралните разхлабителни средства могат да предизвикат тежки диарии, както и нараняване на чревната лигавица поради ускорената перисталтика.

 

8. Повръщане

Натриев цитрат сашета, дименхидринат (Vomacur sup. Dimenhidrinat tbl.)
Натриевият цитрат се разтваря в малко количество вода, предлагайте го на малки глътки. Дименхидринт се прилага само при деца над 6-годишна възраст.

 

9. Болки в ушите

Болки в ушите - капки за уши комбинация от обезболяваща и противовъзпалителна съставка (Отипакс, Отирелакс).

 

10. Очни инфекции/раздразнение

Изкустевена сълза - единични дози.


При новородените и кърмачетата е добре при появата на каквото и да било очно раздразнение, зачервяване или секреция да се обърнете към лекар.

 

Капки „изкуствена сълза“, може да използвате при замърсяване на окото. За предпочитане е употребата на единично опаковани дози. При употребата на флакони с капки за очи, винаги съхранявайте максимум 4 седмици след отваряне, за да избегнете замърсяване и инфекции. Не е препоръчително самостоятелното приложение на антибиотични капки за очи, без съответната лекарска консултация.

 

11. Противоалергични средства

Тези лекарстава се отпускат в аптеките само с рецепта!


При деца с установени алергии, всеки родител задължително трябва да има налично противоалергично средство в домашната аптечка (антихистамини, кортикостероиди, в зависимост от тежестта и вида на алергията). Лекуващият лекар ще Ви обясни кога и в какава дозировка да прилагате съответното лекарстово и ще отпусне рецепта за многократна употреба.

 

12. Имуностимулатори и витамини

Витамин С, мултивитамини

През по-топлите месеци от годината, когато са налични пресни плодове и зеленчуци, за детето е достатъчно разнообразното и пълноценно хранене. Някои витамини са подходящи за приложение в по-високи дози в хода на инфекция - витамин С с доказано антиоксидантно действие, витамин В-комплекс - за редуциране на нежеланите ефекти при антибиотична употреба.


По отношение приема на имуностимуланти, първо трябва да бъдат оценени множество фактори - възраст на детето, посещава ли детско заведение, колко често боледува, наличие на подлежащи заболявания и алергии и др. Ето защо преди да решите да предложите на детето имуностимуланти е уместно първо да го обсъдите с личния лекар.

 

13. Кожни раздразнения и инфекции

Кремове съдържащи цинк - списъкът с търговски продукти, съдържаши цинков оксид е изключително дълъг (Крем здраве, Бочко, Судокрем, Цинков мехлем, Детски крем както и всяка фирма производител на специализирана детска козметика предлага вариант със съдържание на Zn). Всеки от тях е в различна комбинация - със смрадлика, ланолин, лайка и др.


При леки кожни раздразнения - зачервяване, одраскаване, изгаряне първа степен можете да прилагате пантенол.

 

14. Репеленти

При кърмачета е абсолютно забранено приложението на каквито и да е репеленти както върху кожата, така и по дрехите. Можете да поставите няколко капки лавандулово етерично масло върху количката за разходки, а удома използвайте предпазни комарници.


Електрическите изпарители с таблетки срещу комари са подходящи за деца над 3години!

 

15. При ухапване/ужилване от насекоми

Антихистаминовите гелове се отпускат с рецепта!


Съществуват охлаждащи гелове, съдържащи многовалентни алкохохи, които са безопасни и имат охлаждащо и успокояващо действие (Virasoothe, Osmoforce kids). Могат да се прилагат за облекчение на сърбежа при шарка както и при охапвания от насекоми.

 

 

В заключение, при подготвяне на домашната аптечка за дете, не се презапасявайте с лекарства, но гледайте винаги да разполагате с най-необходимото. Следете за срока на годност на медикаментите и останалите средства в домашната аптечка!