Болките в гърба са често срещан проблем при тийнейджърите, който води след себе си други негативи.

 

Нови проучвания твърдят, че младежите, които страдат от болки в гърба са по-склонни да пропушат, да пият алкохол и да развият симптоми на депресия и тревожност. В повечето случаи болките в гърба при младежите се неглижира като проблем, който ще отмине.


 

Рядко се споменава, че болките в гърба могат да причинят сериозни проблеми на подрастващите, нужда от рехабилитации, отсъствие от училище, нарушаване на някои ежедневни дейности на детето.

 

Ново проучване сред тийнейджърите в Европа показва, че дискомфорта от постоянните болки в гърба кара тийнейджърите да бягат от училище, да употребяват алкохол и да пушaт. Тези „удоволствия“ им помагат временно да намалят усещането за болка.

 

Участниците в това проучване са на възраст между 13 и 15 години, които имат болки в гърба между два и три пъти в седмицата. Тези младежи са три пъти по-склонни да употребяват алкохол и цигари и да бягат от училище. Колкото са по-чести и интензивни болките, толкова по-склонни са те към тези пороци. Тези младежи се сравняват с техни връстници, които нямат проблеми с гърба.

 

Тези констатации водят до заключения, че болката сред подрастващите трябва да се обсъждат широко и да се търсят начини на подобряване състоянието на страдащите. Все още се знае малко за причините за болките в гърба при тийнейджърите и начините за облекчаването им. В повечето случаи специалистите твърдят, че болката се дължи на интензивния растеж. За съжаление, не рядко тези проблеми се неглижират с презумпцията, че болките не са сериозни и ще изчезнат без намеса и нужда от лечение.

 

Редовното спортуване може да предотврати появата на болка в гърба, а също и да намали болките, когато вече са се появили. Подходящи спортове са плуване, тенис, бягане, фитнес, аеробика. Продължителното застояване би влошило състоянието.