Есента настъпи. Скоро ще трябва да се пазим от настинки, хрема и вирусни инфекции. При малките бебета също има риск от разболяване. Кога трябва да се притесним и да потърсим лекарска помощ?


Хрема

 • При лека (бистра) хрема се прилага физиологичен разтвор, изотоничен разтвор на морска вода, хомеопатия. Отпушващи капки се ползват само при нужда и според възрастта, за не повече от 5-7 дни, след лекарска консултация.
 • При гъста (жълто-зелена) хрема се препоръчват капки с локален антибиотик, за да може да се лекува насложилата се бактериална инфекция.

 


Температура

Тя е реакция на организма срещу инфекция. Излишната топлина трябва да се излъчи от организма, затова не обличайте прекалено много детето. То трябва да получава много течности, за да не се обезводни организмът му. Под 38 градуса температура не бързайте да давате лекарства за свалянето ѝ. Обърнете се към лекар, ако надвиши 38,4 градуса или повикайте Бърза помощ, ако се покачи над 39,5 градуса по Целзий.

 • Консултирайте се с лекаря за избор на подходящи противотемпературни средства;
 • Докато изчаквате ефекта от лекарствата, намокрете кърпички с оцет и вода (1:1) и обтрийте цялото тяло с тях и/или сложете мокри кърпички под мишниците и на челото. Можете да обуете на детето мокри чорапки за няколко минути.
 • Не давайте аспирин на деца до 14 години!

 

Бебето е неразположено

С намален апетит, има хрема, кашлица, температура... Най-често се касае за вирусна инфекция. Не се заблуждавайте, че е „настинка“. След третия ден тя може да прерасне в бактериална инфекция. Ненавременното лечение на бактериалната инфекция може да доведе до усложнения: бронхиолит, бронхит, пневмония, плевропневмония.

 

 • Още при първите симптоми дайте ампула витамин С, капете физиологичен разтвор в нослето, при нужда дайте сиропче за понижаване на температурата (на основата на парацетамол или ибупрофен).
 • Добре е детето да получава много течности (предимно хладни), също така подходяща храна, богата на витамини.
 • Обърнете се към педиатъра му.

 

Кашлица

Бива два вида – суха без експекторация или влажна с храчки и секрети.

 • При суха мъчителна кашлица се препоръчват сиропи за суха кашлица, а при влажна (с храчки) – сиропи, които са с овлажняващ секрета ефект.
 • Предлагат се и сиропи при суха и влажна кашлица (консултирайте се с педиатъра си).

 

При лаеща, дрезгава, кънтяща кашлица

Най-вероятно става дума за ларингит – оток на гласните връзки. Това е състояние, което се причинява от инфекции (вирусни или бактериални) или алергични реакции.

 

 • Задължително отворете широко прозореца, за да се смени рязко температурата в стаята;
 • Другият вариант е да пуснете топлата вода в банята и да оставите детето да диша парата;
 • Ако имате домашен инхалатор, може да направите инхалация с физиологичен разтвор;
 • Междувременно веднага потърсете лекарска помощ. Понякога това е животозастрашаващо състояние и се налага да се инжектира кортикостероиден препарат, за да се облекчи бързо дишането на детето. За целта извикайте Бърза помощ.
 • Когато се появяват усложнения – кашлицата се задълбочава, от суха преминава във влажна с отделяне на секрети; типична е пристъпната, мъчителна кашлица нощем –> вероятно става дума за бронхит. Лечението задължително трябва да се провежда по указания на лекар. Незабавно заведете детето при педиатъра. Не изчаквайте, защото бронхитът бързо може да прерасне в пневмония!
 • След неизлекувана инфекция на дихателните пътища, най-често бронхит, температурата се повишава още, кашлицата се задълбочава, детето повръща храчки, дишането става учестено (над 40 вдишвания в минута). Внимание: учестеното дишане може да се дължи и на високата температура! Вероятно става дума за пневмония.
 • Обадете се на педиатъра. Налага се лечение с антибиотик. При добро повлияване от лечението не се налага постъпване в болница. Ако независимо от него детето поддържа температура повече от 5 дни над 38 градуса и състоянието му се влошава, се налага да постъпи в болница. Внимание: поради изтощаване на организма, възможно е пневмонията да се развие без температура. В такива случаи много важно е да следите за останалите симптоми. Следете честотата на дишането. Ако дишането се ускорява, потърсете педиатъра.

 

Побелял език

Ако само езичето на бебето е побеляло, това е признак за недостатъчно оводняване на организма или за започваща вирусна инфекция. 

 • При побелял език давайте вода, чай или сок;
 • Според последните тенденции в най-ранна възраст не е нужно да се дава вода, ако бебето е на изключително кърмене. Ако обаче то приема вода или други течности с охота, не го лишавайте от тях.

 

Алергичен ринит


Причинява се от контакта на лигавицата на носа с т.нар. дихателни алергени – акарите в домашен прах, домашни животни, полени, спори на плесени... Необходима е консултация с алерголог с цел провеждане на кожно-алергични проби с битови алергени и полени за определяне вида на алергена и/или изскедване на специфични ИмуноглобулинЕ (ИгЕ) – т.нар. „кръвен тест за алергия“ след навършването на 1 година.
В 80% от случаите може да се стигне до бронхиална астма. Затова е важно да се установи причината и да се предприеме нужното лечение.