Диарията е често срещан симптом в детска възраст, особено през летните месеци и при почивка на море, където се струпват много хора на едно място, а хигиената е незадоволителна. Обикновено острата диария има инфекциозен произход и преминава след няколко дни лечение. Важно е да се знае обаче какви стъпки трябва да предприемем, когато детето се разболее, за да се избегне влошаване на състоянието и необходимостта от провеждане на болнично лечение.

 

Кои са причинителите на диарията?


 

Най-често се касае за гастроинтестинални инфекции, предизвикани от вируси, бактерии или паразити.

 

1. Вирусни причинители. Вирусите често атакуват стомашно-чревния тракт, предизвиквайки освен нестабилни изхождания, още гадене, повръщане, повишена температура. Характерното е, че инфекциозните причинители много бързо се разпространяват от дете на дете, особено в затворени колективи, каквито са детски градини, училища, дневни центрове и т.н.

 

Оплакванията, които предизвикват, обикновено се задържат няколко дена, но при малките деца и особено при бебетата е възможно много бързо да настъпи влошаване и дехидратация с необходимост от провеждане на интравенозна рехидратация.

 

Един от най-честите вирусни причинители на гастроентерит в ранна детска възраст е Рота вирусът. Той се разпространява лесно от дете на дете по фекално-орален и контактен механизъм. Устойчив е в околната среда и дори спазването на хигиена невинаги предпазва от инфекция. Инкубационният период е кратък – от 1 до 3 дена.

 

В началото на заболяването обикновено се наблюдават многократни повръщания, които бързо могат да доведат до обезводняване. Обикновено температурата също се повишава. След няколко часа до 1-2 дни се появява и диарията, която е водниста, зловонна, често с примеси на слуз.

 

Заболяването преминава за няколко дни при подходящ хигиенно-диетичен режим и симптоматична терапия – перорална рехидратация със специални рехидратиращи разтвори, хранене с безлактозно мляко при кърмачетата и диета при по-големите деца, пробиотици, рацекадотрил и други. При по-затегнатите случаи, както и при деца в кърмаческа възраст (под 1 година) лечението се извършва в болнична обстановка.

 

Срещу вирусния причинител съществува ваксина, която се дава на два приема през устата до навършване на 6-месечна възраст на детето.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Други чести вирусни причинители на диария при децата са Норовирусите. Те се разпространяват посредством контаминирани храни, вода, повърхности. Често срещани са в затворени колективи. Засягат, както деца, така и възрастни, а симптомите, които предизвикват, са подобни на описаните при ротавирусния гастроентерит.

 

2. Бактериални причинители. Най-честите бактериални микроорганизми, които атакуват гастроинтестиналния тракт, са Ешерихия коли, Салмонела, Кампилобактер, Шигела.

 

Салмонелните бактерии се развиват в тънките черва на инфектирани хора, животни, птици. В повечето случаи заразяването става по алиментарен път – при консумиране на контаминирани хранителни продукти, като яйца, недобре опечено месо, морски дарове (ако са уловени от вода, която е била замърсена), плодове и зеленчуци (при обработката им със контаминирана вода) и т.н.

 

Симптомите включват гадене, повръщане, коремни болки, повишена температура, диария с примеси на слуз и кръв, главоболие и други. Обикновено оплакванията продължават от 2 до 7 дни, като диарията може да се задържи до 10 дни. Понякога за възстановяването на чревната лигавица са необходими няколко месеца.

 

Терапията е симптоматична. Предписва се перорална рехидратация със специални водно-солеви разтвори, тъй като те съдържат необходимите минерали, които организмът губи с диарийните изхождания, пробиотици. Рядко се налага антибиотично лечение.