Сред честите проблеми, с които се сблъскват родителите в летния сезон, са гастроентеритите.

 

С термина гастроентерит се означава възпалението на стомаха и тънките черва. Заболяването протича обичайно с коремни болки – колики, повръщане и/или диария. Може да се дължи на различни причинители от инфекциозен произход - както вируси, така и бактерии. В случай на засягане и на най-крайния отдел от стомашночревния трякт – дебелото черво, състоянието се означава като гастроентероколит.


 

Най-честото тежко усложнение, което се наблюдава, е различна по степен дехидратация.

 

Сред най-честите причинители от бактериален произход са именно грам (-) бактерии Escherichia coli (EEC, E. coli). Съществуват множество сероварианти, които са групирани в общо 6 групи.

 

Източник на Е. coli  са заразените хора (като могат да бъдат болни или просто носители без клинични прояви), а разпространението е по фекално-орален и контактно-битов път. Особено възприемчиви са малките деца и кърмачетата, а най-често епидемични взривове се регистрират в училищата и детските градини.

 

От решаващо значение за разпространение на ешерихиите са лошите хигиенни условия, нередовното миене на ръце и споделянето на общи санитарни помещения и консумацията на заразена вода. Следва родителите да са с особено повишено внимание при посещение на различни водни басейни и замърсени източници.

 

След като попаднат в устата бактериите се поглъщат и достигат лигавицата на стомаха и червата. Навлизат в епителните клетки и започват да се размножават. Нарушават стомашно-чревната бариера и предизвикват възпаление на мукозата и субмукозата, двата най-вътрешни слоя на стомашно-чревния тракт. Това води до загуба на голямо количество течности и соли. Пасажът на храната се ускорява, което води до появата на чести воднисти изхождания и позиви за повръщане.

 

Самите бактерии, както и ендотоксините, които се отделят, предизвикват развитие на фебрилно-интоксикационен синдром. Бактериите могат да достигнат по локални лимфни възли и кръвообръщението.

 

Какви са симптомите?

У деца и кърмачета колиентеритът се свързва най- често с ентеропатогенни ешерихии (EPEC).

 

След инкубационен период от 2 до 22 дни (средно около седмица), внезапно настъпва повишаване на температурата, детето започва да повръща и се появява диария. В зависимост от броя на повръщанията и изхожданията е възможно бързо да настъпи дехидратация и тежък хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние). Изхожданията могат значително да варират като честота от 3 до 15 и повече  - воднисти или кашави, с пяна и примеси на слуз, възможно е да има жилки кръв.

 

Коремът е болезнен, подут, а продължителността може да варира, като обикновено оплакванията продължават около седмица. Пълното оздравяване настъпва след около 2 седмици.

 

При кръвни изследвания се установяват данни за бактериална инфекция от пълна кръвна картина(левкоцитоза, с олевяване), завишена възпалителна активност. В зависимост от степента на дехидратация се развива метаболитна ацидоза и дизелектролитемия.

Как се поставя диагнозата?

Окончателното определяне на E.coli, като причинител става след микробиологично изследване на фекални проби (изследване на фецес). При тежкопротичащите септични форми, причинителят може да бъде изолиран и от хемо- и урокултура.

 

Изследването се назначава след преглед и по преценка на лекар при наличие на оплаквания. Микробиологичното изследване на фецес е също така част от скрининга за носителство и разпространение на патогенни бактерии и паразити преди постъпване в детско заведение.

 

Референции:

1. Инфекциозни болести , доц. Р.Комитова, 2014г.

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;