Към днешна дата статистиката показва, че все още децата са по-слабо засегнати от тежките форми на COVID-19.

 

Въпреки това заболяването предизвиква в малка част от тях педиатричен мултисистемен възпалителен синдром - PIMS или MISC, който в някои случаи води до миокардит, налагащ в някои случаи и лечение в интензивно звено.


 

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което възниква, когато клетките на имунната система мигрират в тъканта и му пречат да функционира правилно.

 

Френски учени от Института по генетични заболявания в Париж са изследвали дали е възможно да се предвиди кои деца са изложени на риск от развитие на това усложнение, което се появява 3 до 6 седмици след заразяването със SARS-CoV-2.

 

Фредерик Рю-Лока и Микаел Менаже - изследователски директори, провеждат проучване при група деца, хоспитализирани за PIMS по време на първата вълна от COVID-19 през пролетта на 2020 г.

 

Сред 30 деца 21 са с миокардит, изискващ престой в интензивно отделение, за да се наблюдават тяхната сърдечна функция.

 

Лечението се е състояло в комбинация от кортикостероиди и интравенозни имуноглобулини, предназначени за потискане на възпалителната реакция.

 

Пациентите са реагирали добре на лечението и са се възстановили в рамките на една седмица, уточнява Фредерик Рю-Лока.

 

Никое от децата не е имало конкретна анамнеза, което кара изследователя да смята, че това е вероятно предразположение от наличието на рядко заболяване.

 

Сред децата с COVID-19 се смята, че 1 на 3 000 до 1 на 10 000 получават миокардит, обяснява той. Изследвана е експресията на около 4 000 гена, за да се идентифицират 25, чиято свръхекспресия показва дерегулация на имунната система, засягаща две семейства възпалителни протеини -  интерферони и TNF - тумор-некротизиращ фактор.

 

Тези гени бележат "подписа" на тази специфична възпалителна реакция, обобщават Фредерик Рю-Лока и Микаел Менаже.

 

На практика учените вече биха могли да търсят този „подпис“ в пациент след кръвен тест, за да определят дали той има повишен риск от развитие на миокардит.

 

За да се използват в голям мащаб резултатите, ще трябва да се положат усилия за разработване на достъпен тест, подчертава Фредерик Рю-Лока.

 

Внимание при приложението на антибиотици

Според проф. Етиен Жавуе, началник на педиатричното отделение за спешни случаи и интензивно лечение в болницата „Майка-дете“ в Лион, където около тридесет млади пациенти на възраст от 7 до 12 години са били лекувани от миокардит, би било полезно да се осигури достъп при спешни случаи до бърз инструмент за разграничаване на PIMS, свързан с COVID-19, от други заболявания със същите симптоми.

 

Треска, храносмилателни разстройства, влошаване на общото състояние, а понякога и кожни петна - симптомите не са много специфични и могат също да предполагат инфекциозен шок, грип или усложнен апендицит.

 

Диагнозата е още по-деликатна, тъй като това е чисто ново заболяване, което много общопрактикуващи лекари или лекари по спешна помощ не са лекували. Последните понастоящем използват измерване на сърдечни ензими, съчетано с ултразвук, за да идентифицират миокардит.

 

Предизвикателството сега е да се позволи ранна диагностика, за да се предотврати появата на възпаление и да се предписват без необходимост антибиотици, например.

 

Дори и пациентите да се възстановят напълно, лечението и наложената им 15-дневна хоспитализация не са тривиални за възрастта им, припомня Ан-Софи Гилбер, педиатричен реаниматор в университетските болници в Страсбург.

 

Обмисля се още възможност за диагностика и при възрастни пациенти, споделя Фредерик Рю-Лока.

 

От значение е ретроспективното изследване на проби от пациенти, които са развили тежка форма на COVID-19, тъй като участващите молекулярни пътища изглежда са близки до тези на децата, дори ако проявите са различни.

 

Източници:

https://www.lefigaro.fr/sciences/covid-19-anticiper-le-risque-de-myocardite-chez-l-enfant-20211116

https://www.institutimagine.org/fr/covid-19-decouverte-dune-signature-moleculaire-des-myocardites-pediatriques-1232 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8363470/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34414385/