Диабетът е заболяване, при което концентрацията на глюкозата в кръвта е значително повишена, тъй като в организма не се отделя достатъчно инсулин или е нарушен инсулиновия отговор. Симптомите, диагностиката и лечението на диабета при децата и възрастните е сходно. Въпреки това, лечението в детска възраст изисква по-комплексен подход. То трябва да бъде съобразено с физическата и психическата зрялост на детето, както и с хранителните навици, физическата активност и интелектуалното натоварване.

 

Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса. Той контролира нивата на глюкозата в кръвта и позволява навлизане на глюкозата от кръвта към клетките. При нарушена регулация на отделянето на инсулин не се осигурява навлизане на глюкоза в клетките и тя се натрупва в кръвта. Високата серумна концентрация на глюкоза води до нейното отделяне и с урината. Тя предизиква повишено отделяне на течности с урината и често уриниране - полиурия, което води до повишено чувство на жажда - полидипсия. Без приложение на инсулин могат да се наблюдават електролитни нарушения и сериозна дехидратация.


 

Освен това, липсата на инсулин води до разграждане на липидите и протеините. Предиабетът е състояние, което се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта, които се определят като нормални, тъй като не надвишават значително стойностите, които насочват към поставяне на диагноза диабет. В детска възраст предиабетът е характерен за децата и юношите със затлъстяване. Това е преходно състояние, което прогресира в диабет при половината от пациентите и особено при тези, при които наддаването на телесна маса продължава.

 

Диабет тип 1 се наблюдава при недостатъчна или липсваща секреция на инсулин. Той е най-често срещаният в детска възраст и представлява 2/3 от случаите. Това е едно от най-разпространените хронични заболявания при децата. До достигане на 18-годишна възраст всяко 1 от 350 деца развива диабет тип 1. Броят на засегнатите деца продължава да нараства, особено при тези под 5-годишна възраст. Той може да се развие по всяко време, още в детска възраст, но обикновено на възраст между 4-6 и 10-14 години.

 

При диабет тип 1 панкреасът не отделя инсулин, тъй като имунната система разрушава Лангерхансовите острови - клетките, които отделят този хормон. Разрушаването на тъканта на панкреаса може да бъде предизвикана и от фактори на околната среда при пациенти с генетична предразположеност към развитие на диабет. Децата, които са засегнати от диабет тип 1 имат повишен риск от развитие на други заболявания, при които е нарушен баланса във функциите на имунната система. Такива са автоимунните заболявания на щитовидната жлеза и глутеновата непоносимост.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/problèmes-de-santé-infantiles/troubles-hormonaux-chez-l-enfant/diabète-sucré-ds-chez-les-enfants-et-les-adolescents