Глистите са малки, бели, подобни на нишка червеи с дължина между 2,5 и 12 mm. Те заразяват човешките черва. Те са често срещани при деца и водят до сърбеж около ануса, но всеки на всяка възраст може да бъде засегнат. Заразяването с острици е известно като ентеробиоза.

 

Червеите живеят около 5-6 седмици в червата и след това умират. Въпреки това, преди да умрат, женските червеи снасят малки яйца около ануса. Това обикновено е през нощта, когато тялото е затоплено и в легнало положение. Яйцата са твърде малки, за да се видят, но причиняват сърбеж около ануса. След почесване, яйцата се прехвърлят по пръстите и под ноктите, което би довело до тяхното поглъщане, ако пръстите попаднат в устната кухина.


 

Освен това яйцата на глистите могат да оцелеят до 2 седмици извън тялото (върху постелки, дрехи и т.н.). Така че децата могат да погълнат някои яйца в началото, като си играят с други деца, които имат яйца по пръстите си или от храна, напитки или прах, които са били замърсени с яйца на червеи. Всички яйца, които се погълнат, след това се излюпват и прерастват във възрастни червеи в червата. Така че един „цикъл“ на инфекция с червеи може да продължи безкрайно.

 

Симптоми 

При някои хора липсват симптоми. Ако се появят, основният симптом е сърбеж около ануса, който може да наруши съня. Това се случва 1–2 месеца след навлизането на остриците в тялото, по време на етапа на зреене и размножаване. Други симптоми могат да бъдат и болка в корема, инфекция на женските полови органи, вторична инфекция поради нараняване на горния слой кожа, раздразнителност, дължаща се на сърбеж.

 

Превенция и лечение 

Лекарствата убиват червеите в червата, но не и яйцата, които са снесени около ануса. С добра хигиена могат да се изчистят всички яйца от тялото и дома и да се предотврати поглъщането на яйца. Така се прекъсва цикълът на „повторно заразяване“. Всеки член на домакинството трябва да направи следното в продължение на две седмици след първата доза от лекарството:

  • Трябва да се носи долно бельо през нощта. Така в случай на неволно почесване насън, кожата близо до ануса няма да бъде докосната.
  • Препоръчително е да се поддържат къси нокти. Необходимо е щателно измиване на ръцете всяка сутрин, а и преди всяко хранене, приготвяне на храна, също така и след ходене до тоалетна.
  • С цел премахване на яйцата, които са снесени през нощта, се въвежда задължителен сутрешен душ или измиване зоната около ануса.
  • Както и смяна на спалното бельо и пижамата всеки ден, които трябва да се изпират на висока температура. Не бива да се изтупват, тъй като яйцата могат да бъдат изнесени във въздуха и отново погълнати.

За лечение на глисти се използва мебендазол и албендазол, които не се препоръчват за деца под 2-годишна възраст, както и при бременни. Всички членове на семейството трябва да се подложат на лечение, независимо от това дали имат видими симптоми. Терапия с медикаменти се предписва от съответния медицински специалист.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536974/

https://www.nhs.uk/conditions/threadworms/

https://www.nhsborders.scot.nhs.uk/media/197883/threadworms-June-2014.pdf