Захранването е същинска мисия! Пред всеки родител в един момент застава въпросът как да се подготвим?


Захранването е процес на включване в храненето на кърмачето на храни и/или напитки, различни от кърмата или адаптираните млека за възрастта. Подходящият период за захранване варира от 120 до 180 ден след раждането, т.е. между 4 и 6 навършени месеца.


При твърде ранно захранване (преди 4 месеца) съществува повишен риск от възникване на заболявания, в резултат на контакт с потенциално замърсени храни. Късното захранване (след 6 месеца) свързано с развитието на дефицит на хранителни вещества и недостатъчен внос на енергия, което води до развитието на физически и интелектуални дефицити.По време на захранване се следват някои общи принципи, но същевременно при всяко дете е изключително важно да се подходи индивидуално.

 

Как да разберем кога детето е готово за захранване?

Съществуват няколко насочващи признака:

  • Да може да стои седнало;
  • Да посяга към предмет и да го поставя в устата си;
  • Наблюдава се повишено слюноотделяне;
  • Да е изчезнал рефлексът за изтласкване на храна с езика(т.е. като поставяте храна в устата, то да не я избутва с език);
  • Поява на първи зъби;
  • Проява жив интерес към Вашата храна;
  • Скъсява се интервала между отделните кърмения;

Каква храна да предложим?

При избора на храни за кърмачето те трябва да бъдат по-внимателно подбрани. Единият вариант е да използвате домашно приготвена храна, а другият са готовите пюрета. При домашно приготвените храни, избягвайте промишлените стоки, подбирайте екологично чисти продукти, по възможност домашно отглеждани. Готовите пюрета са удобни за употреба и отговарят на заложените стандарти за захранване.


По различни форуми и групи в интернет, човек може да попадне на родители които се възмущават, защо личният лекар на детето им е препоръчал да готвят при спазването на множество условия и правила, а други недоволстват, защо са им препоръчали готови пюрета. Истината е някъде по средата и индивидуална за всеки, като се определя от множество фактори. Факт е, че най-здравословната храна за всяко дете е домашно приготвената. Това не означава, че е грешите ако сте решили да предложите готови пюрета. Ако не разполагате с подходящи сурови продукти, нямате достатъчно време за готвене, детето отказва да яде домашно приготвена храна и ред други препядствия по нелекия път на захранването, то винаги човек може да разчита на готовите пюрета.

 

Домашно приготвена храна

Най-здравословният начин за приготвяне на първите храни е чрез бланширане на пара, защото по този начин се запазва максимално хранителната им стойност. За целта можете да използвате различни комбинирани уреди , мултикукър с режим за детска храна или специална поставка в която суровите зеленчуци се поставят над врящата вода. Използвайте индивидуални съдове и прибори за приготвянето на храната. Някои продукти не се получават особено вкусно на пара, така че може да прилагате и други термични обработки - печене, варене.

 

Първоначално храната трябва да бъде гладко пасирана, така че задължително ще ви е необходим уред за пасиране(пасатор, блендер и др.).


На пазара се предлагат комбинирани уреди за приготвяне на детска храна. В един и същи съд последователно може да обработите термично продукта и веднага след това да го пасирате.


Все някога ще се наложи да замразите определени продукти (зеленчуците издържат до 6месеца, а месото 1 месец във фризер) или да съхраните част от готово пюре (трайността в хладилник за зеленчуково пюре е 2-3дни, на месните до 2 дни). Използвайте добре измити и стерилизирани съдове, пликове или бурканчета. За съхранение във фризер са подходящи пластмасови съдове и пликове. Бурканчетата могат да се използват за консервиране на храни.

 

Готови консервирани пюрета

Ако използвате готови пюрета на първо място винаги проверявайте срока на годност, първо преди да ги купите както и непосредствено преди да ги предложите на детето.


Преглеждайте изрично съдържанието на пюрето, за да сте убедени, че няма да предложите на детето продукт с който не е захранено до момента.
 

Не забравяйте да осигурте на детето удобен стол за хранене и индивидуални прибори.