На 10-месечна възраст кърмачето е усвоило редица нови умения - седи уверено, изправя се, комуникира активно, като с поведението си ясно заявява кога е доволно и кога не. Всяко детете се развива строго индивидуално и докато едни вече правят първите си стъпки, други упорито отказват да започнат да пълзят и умело стоят изправени с подходяща упора, а трети активно се придвижват пълзейки. Дори ако вашето дете пропуска фазата с пълзенето, това не е повод за притеснение, най-важното е да има желание за движение, да усвоява нови умения и Вие да не спирате да го насърчавате.

1. Преглед на всички органи и системи

Консултацията започва с рутинна оценка, на състоянието. С времето става все по-активно и общително. Нормално е при контакта с нови хора дори да е изкарало вирусна инфекция. При част от предразположените деца е възможно да се е проявила алергия. Според имунизационния календар, при редовно изпълнение на всички имунизации до момента, на 10-месечна възраст, не се предвиждат ваксини. Продължава рутинното измерване на ръст, тегло и обиколка на главата.


2. Оценка темпа на растеж

За момчета:

 

 • Средният ръст на 10-месечна възраст е 74,5 см (+/ -3,7 см);
 • средното теглото е 9,9 кг (+/- 1,2 кг );
 • обиколка на главата 46,2 см (+/-1,6 см);

 

За момичетата са изчислени:

 

 • Среден ръст 72,9 см (+/-3,1 см);
 • средно тегло 9,3кг (+/-1 кг);
 • обиколка на глава 45,1 см (+/-1,4 см);

 

3. Оценка на нервно-психическото развитие

Усвоени умения:

 • Улавя предмети с палец и показалец“ захват тип пинсета“;
 • Пълзи уверено;

 

При половината от децата на тази възраст:

 • Назовава правилно „тата“, „мама“;
 • Сочи отдалечен обект;
 • Отговаря на име и разбира какво означава“не“;
 • Опитва се да покаже, какво иска с жестове;

 

При много малка част се знаблюдава:

 • Пие от чаша;
 • Стои изправено самостоятелно за няколко секунди;
 • Поставя предмети в контейнер, купа;

4. Насоки за правилно хранене и захранване

Продължете да предлагате глутен. Ако сте давали в продължение на месец, без видими проблеми с храненето и поносимостта, то глутенът вече е въведен успешно!


Ежедневно предлагайте месо или жълтък, като ги редувате през ден. Веднъж седмично в менюто трябва да присъства риба.
Следва да въведете червено месо-телшко.


Допълнителни препоръки:

Детето започва да разбира значението на по-кратките, лесни думи и фрази, така че не спирайте да му говорите. Все повече имитира звуци и се опитва да назовава различни неща, но не се изкушавайте да му „говорите на бебешки“. Опитвайте се да говорите максимално правилно, дори може да участвате в“диалог“ с него. По този начин, ще го стимулирате да упражнява езиковите си умения, твърде вероятно е да реагира с усмивка и да продължи да гука.


Развива се фината моторика - осъвършенства „захвата тип пинцета“-взима с голям интерес и удоволствие малки обекти. Все още проявява интерес да ги поставя в устата, така че бъдете с повишено внимание, какво държи. Храната която яде с ръце трябва да е напълно безопасна (достатъчно мека, добре сварена, узряла и с подходящи размери), тъй като съществува опасност от задавяне и аспирация.


Става все по-мобилно! Повечето бебета успяват да осъвършенстват пълзенето едва сега. Някои пропускат пълзенето и директно застават прави. Изправя се, стои право все по-уверено и дори се придвижва изправено като се придържа за мебелите. Повечето бебета, правят първите су стъпки между 9 и 12 месеца, но започват да вървят самостоятелно около 14-15-месечна възраст.


Време е да започнете да поставяте граници. Бебето добре разбира много простички инструкции, но съвсем целенасочено може да Ви игнорира, когато забранявате нещо. За да има по-голяма тежест и да не звучи като фон използвайте думата „не“по-рядко. Дори утре да не помни, какво сте му обяснявали днес, сега е момента да започнете да говорите кое е правилно и грешно, опасно и безопасно.