Посещението на личния лекар при навършен 5-ти месец включва рутинна оценка на здравословното състояние, темпа на растеж и развитие и вероятно ще постави началото на един много важен етап от развитието на детето, а именно захранването. Според препоръките на Световната здравна органиация(СЗО), детето трябва да бъде захранено до 6-месечна възраст.

1. Преглед на всички органи и системи и изследвания

Определя се общото състояние на детето и се наблюдава за възможни отклонения-признаци на дефицит на витамин Д, анемия. Според заложеното в стандарта по програма „Детско здравеопазване“ за профилактични дейности при децата на възраст от 0 до 18 години на 6-месечна възраст се издава направление за профилактично изследване на пълна кръвна картина, седимент в урината и Ехографско изследване на отделителна система, което може да бъде извършено от лекар със специалност „Нефрология“, „Детска нефрология и хемодиализа“, „Образна диагностика“ или „Урология“.


Изследванията се извършват около навършване на 6 месечна възраст, в зависимост от индивидуалната организация на личния лекар и времето спрямо рождената дата, на която се осъществява консултацията, личният лекар може да предпочете да издаде направленията на тази или на следващата консултация.

2. Оценка темпа на растеж

За момчета:

 

 • Средният ръст на 5-месечна възраст е 67 см (+/-3,1 см);
 • Средното теглото е 7,7кг (+/-0,9 кг);
 • Обиколка на главата 43 см (+/-1,5 см);

 

За момичетата са изчислени:

 

 • Среден ръст 65 см (+/-2,9 см);
 • Средно тегло 7,2 кг (+/-0,9 кг);
 • Обиколка на глава 42,1см (+/-1,6см);

3. Оценка на нервно-психическото развитие

Усвоени умения:

 

 • Успява да различи по-бледи цветове;
 • Обръща се от корем по гръб;
 • Забавлява се като си играе със собствените ръце и крака;

 

При половината от децата на тази възраст:

 • Обръща се по посока на непознат звук;


При много малка част от децата се наблюдава:

 • Стои седнало краткотрайно без подкрепа;
 • Обръща се от гръб по корем;
 • Посяга към предмети и ги поставя в устата си;
 • Разпознава познатите лица и се чувства дискомфортно с непознати-раздразнително е, плаче;

4. Насоки за правилно хранене и захранване

При навършен 5-ти месец, дори децата на кърма започват захранване.


Първо се замества постепенно обедното хранене. Препоръките са да се стартира със зеленчуково пюре - тиква, картоф, морков или безглутенова каша (ориз, царевица, елда, просо). Първия ден се предлагат се 2 ч.л. (1ч.л. = 5 г), разредено с кърма или адаптирано мляко (АМ). Всеки ден увеличавайте количеството с 3-4 чл. до достигане на пълна порция от около 130 г разредена с 30 мл кърма или АМ. Първата храна се въвежда за около 10-14 дни, след като сте заместили изцяло обедното хранене, можете да започнете да предлагате други видове от същият вид, като въвеждането може да става за около 5 дни.

 

Постепенно се редуцира броя на храненията до 5 на ден.

 

За децата на изкуствено хранене - АМ 5 х 150мл

 

С въвеждането на общата храна продължава млечното хранене.

 

5. Изпълнение на имунизационен календар

Ако до този момент са поставени всички ваксини, през 5 и 6 месец, не са предвидени нови. Ако детето изостава от имунизационния календар, личният лекар планира и разпределя поставянето на всяка ваксина.

6. Масаж и гимнастика

В следващите 2 месеца се очаква детето да започне да стои седнало самостоятелно и да се обръща както от корем по гръб, така и в обратната посока. Именно това са и уменията, върху които трябва да работим.


Към гимнастиката, която прилагате, можете да добавите:


Отвеждане на плещите назад
Детето е поставено по корем, в това положение, хващате ръцете, свивате ги в лакетните стави и ги отвеждате назад, така че да се приближат лопатките.


Мост
Детето лежи по гръб, стъпалата се поставят плътно на земята и се придържат с едната ръка а другата обхваща кръста и го повдига внимателно нагоре, така че главата да увисне и се получава мост.

 

Количка
От коремно положение захващате краката и ги повдигате нагоре, от начало го държите за корема и го стимулирайте да остане подпряно на длани. Можете да се опитате леко да присвиете краката в тазобедрените стави и да имитирате 1-2 движения на краката като при пълзене, ако детето позволява.


Всички тези приоми спомагат за укрепването на осевата мускулатура и горни крайници.

 

Коремното време от 4 до 7-ми месец вече е различно, детето изправя уверено глава на 90° о повдига раменете.


Тепърва ще се опитва:

Да премести опората на тялото от лакти на длани;
Да посяга за близко разположени предмети, опората остава само на едната ръка;

 

За да стимулирате всички тези процеси, можете да използвате възглавница за кърмене или специализирана възглавничка за упраженения, на която да поставяте детето. По този начин ръцете остават свободни и може да се пресегне за предметите поставени пред него.


С помощта на голяма фитнес топка, можете да комбинирате коремното време с лека промяна в позицита на тялото и стимулиране на вестибуларния апарат.

 

Допълнителни препоръки

Прекарвайте повече време навън, защото контакта с природата и околната среда е най-силният стимул за всяко дете.


До 6-тия месец можете да очаквате появата на първото зъбче, обикновено това е първи долен резец.


Предвид, че често посяга към предмети и ги поставя в устата постарайте се да осигурите безопасни и „удобни за гризкане“ играчки и чесалки.

 

Във всеки един момент, можете да започнете да четете на Вашето бебе. Това може да се превърне в част от ритуала за заспиване.

 

Детето вече е доста активно и дори да не се е обърнало до този момент, бъдете нащрек и винаги го обезопасявайте, ако се налага да го оставите само дори за седкунди! Удобна подложка за игра или активна гимнастика комбинира възможността на детето да изследва стаята от по-различен ъгъл и неговата безопасност.