Захранването е период, през който детето преминава от изцяло млечно хранене към немлечни храни. Това се случва постепенно, от около 6-тия месец до края на първата година. През този период се очаква постепенно детето да опознае новите вкусове и да се адаптира към храни с различна консистенция. С времето изявява индивидуални предпочитания и да започва да си набавя всички необходими на организма нутриенти чрез предоставената му храна.


За правилното преминаване през този период е важно да се спазват някои основни правила:

Захранването се започва между 120 и 180 ден (4-5месец) след раждането. Недоносените деца се захранват по-късно - изчислено спрямо коригираната възраст.Детето се захранва само, когато е здраво! Ако е болно или има контакт с болни близки, най-добрият вариант е да изчакате. Ако се разболее в хода на захранване, продължете да предлагате познати храни, въвеждането на нови продукти става след пълно оздравяване.


При появата на оплаквания, като стомашно-чревно неразположение (повръщане, диария) или обриви, вероятно се касае за някакъв вид непоносимост, която в повечето случаи е временно състояние. Спрете новия продукт за кратко. Опитайте да го предложите отново, след най-малко седмица.


Винаги предлагайте храната във вид консистенция и количество съобразени с възрастта.

 

Подходящата консистенция до края на първата година е предимно гладко пасирана храна. От 1 до 3 години се предлага т.нар. „преходна храна“, от фино пасирана се преминава към течно-кашава консистенция. Постепенно се въвежда смляно месо под формата на кюфтета, мусака и др., до около 3годишна възраст, когато окончателно се преминава към обща храна.

 

Използват се само свежи продукти, с доказан произход и качество. Не се предлагат продукти с високо съдържание на нитрати, пестициди, антибиотици и други вредни вещества. При невъзможност да се осигури подходящ продукт, се препоръчва използването на сертифицирани, готови храни.


Въвеждането на алергени е деликатна тема. Първоначалните препоръки бяха, да се отлага въвеждането на им за след 6-тия месец. При децата с повишен риск за алергия, се препоръчваше отлагане даването на алергенни храни до навършване на 1-годишна възраст. Според последните проучвания, избягването някои от тях, не намалява риска от развитие на алергия. Препоръките са въвеждането на храни с висок алергенен потенциал да се случи, до края на първата година. Установено е, че така има по-малка вероятност от сенсибилизация(създаване на повишена чувствителност спрямо конкретно вещество) и се увеличава толерантността. Ранното въвеждане на алергени намалява риска от развитие на алергия. Силно алергизиращите храни се предлагат за период от поне 5 дни.


Храни които не се предлагат до навършване на еднагодишна възраст са: цяло яйце (по-точно белтък) соя, фастъци, пчелен мед и продукти съдържащи го, морски дарове (миди, октоподи, калмари, скариди и др.) и пълноценно краве мляко. След 6-тия месец, детето приема т.нар. адаптирано преходно краве мляко, а след 1 година, е подходящо да се започне с кисело мляко или млеката за малки деца(12м+), тъй като са по-лесни за усвояване.


Кърменето по време на захранване намалява риска от развитие на алергии и непоносимост към храните, което е особено важно при деца с повишен риск. Препоръчително е то да продължи по време на захранването.


Сутрешното и вечерното млечно хранене се запазват до края на първата година-кърмене на поискване или преходно мляко (2х200 мл, в 12-ти месец).


Количеството на немлечните храни при заместване на хранене се увеличава постепенно. До достигане на пълна порция(за около седмица), се дохранва с кърма/преходно мляко.


В храната не се добавят сол и захар!


Опитвайте храната преди да я предложите на детето. Оценя се температура, вкус, консистенция.


Предлагайте вода между храненията. Дневните нужди са средно 150 мл/кг тегло, като в това количество влизат водата млякото и кърмата.