Индиректен показател за адекватното хранене на всяко кърмаче е броят на мокрите памперси. Нормално е да има около 5-6 обилно мокри пелени и между 1 и 3 изхождания на денонощие. Повечето кърмачета се изхождат на всяко хранене. Около 30-тия ден, това може рязко да се промени, и детето да започне да дава по едно изхождане на седмица. (Към първа част от Детска консултация: новородено, домашно посещение)

 

До средата на първия месец се очаква детето да възстанови родилното си тегло. През първите 6 месеца, растежът е най-интензивен, теглото се покачва със 140 до 200 г на седмица.


 

Новородените, които са изцяло на кърма, нямат нужда от допълнително количество вода. Ако детето се храни с адаптирано мляко, между храненията може да се предлага до 30 мл вода.

 

В зависимост от сезона, начина на хранене и размера на фонтанелата лекарят преценява нуждата от допълнителен витамин Д.

 

Закаляване

Новородените се отглеждат при стайна температура между 19 и 22-23℃ . Добре е през нощта температурата в стаята да бъде поне с 2 градуса, по-ниска от дневната. Удобни за нощен сън са чувалчетата, а ако предпочитате да използвате класическа завивка, винаги поставяйте ръцете извадени над нея.

 

Извеждането навън може да започне почти веднага след като се приберете у дома, независимо от сезона. Първите 1-2дни завийте добре детето и оставете прозореца отворен за около 5 минути, в следващите дни, започнете да го извеждате на терасата, като ежедневно удължавате престоя с 2 до 5 мин. Когато достигнете 20 минути, бихте могли да направите кратка разходка.


Детето не трябва да се излага на пряко слънчево огряване! Използвайте слънцезащитни продукти над SPF30-фактор.

 

Внимайвайте при избора на дрехи, тъй като новородените имат лоша терморегулация и са склонни към бързо претопляне и охлаждане. Обличайте детето в подходящи дрехи спрямо сезона, за предпочитане са естествени материи. През зимата поставяйте няколко ката, много слойното обличане осигурява по-добра термоизолация.

 

Нормално е новородените да са със студени ръце и крака. За да се уверите, че се чувства комфортно, проверете температурата на ръката над дланта или на шията.

Хигиена

Кожата на новороденото е изключително нежна и чувствителна и изисква ежедневна подръжка.

 

Къпането може да се случва по всяко време, но, ако го правите вечер, то има успокояващ и отппускащ ефект и може да подобри съня на детето. 
Преди всяка баня си подгответе всичко необходимо предварително. Температурата на помещението трябва да бъде около 25-27℃, а тази на водата около 37℃.


Използвайте само специализирани продукти за детска кожа.


Ако пъпната връв все още не е паднала, не потапяйте във водата, внимателно поливайте като избягвате пъпния остатък. Почиствайте старателно всички гънки.


Някои деца имат crusta lacatea (млечни крусти), които спонтанно изчезват през първата година. Можете да намазвате с бебешко олио за около 15 минути преди баня и след това да измиете с шампоан.

 

Обработка на пъп - преди да падне пъпния остатък, накапвайте спирт 95%, в основата и пазете околната кожа. След като падне, продължете със 70%, докато спре да секретира.

 

След баня се подсушават всички гънки, лятото нанасяйте лосион за тяло, а за зимата е подходящо бебешко олио.


Очите се почистват с физиологичен рзтвор или преварена вода, с движение от външния към вътрешния очен ъгъл. Използвайте чист тампон за всяко.
Внимателно се подсушава само ушната мида.


Ноктите се режат само на ръцете, за предпочитане е това да става по време на сън. Използвайте ножичка с тъпи краища, напречно на нокътната плочка, без да задълбавате.

 

През първия месец трябва да започнете да поставяте детето по корем за кратко. Поглаждайте гърба докато повдигне за кратко глава. 

 

Препоръчително е да се снабдите с термометър и температуропонижаващо средство-парацетамол, в случай на спешност.


Личният лекар на детето ще даде нужните съвети и ще отговори на всички въпроси, които Ви тревожат.