Раждането е изключително емоционален момент за цялото семейство. Всички са развълнувани, най-после приключва дългото чакане и ще се срещате с Вашето дете! От този момент нататък, то разчита изцяло на Вас и всеотдайните Ви грижи. За да протекат по-леко първите дни на адаптация е добре предварително да сте направили доста неща: да сте подготвили домd за посрещането на бебето, да сте осигурили повечето неща, които ще са необходими в първите дни, а не на последно място и да сте избрали личен лекар за новороденото.


Добре е още докато сте в родилното отделение, да се свържете с личния лекар на когото сте се спряли, за да го информирате за раждането. Ако адаптацията на детето и Вашето възстановяване протичат нормално, изписването при естествено раждане е на 3-ти ден, а при оперативно на 5-тия. След като сте сигурни кога ще се приберете у дома, можете да се уговорите с личния лекар на бебето за първото домашно посещение.

Защо е необходимо домашното посещение за всяко новородено?


Непосредствено след раждането детето е под ежедневното наблюдение на неонатолози. Те следят за адекватната адаптация в първите дни. В момента в който напуснете родилното отделение, грижите се поемат от личния лекар. При домашното посещение, той трябва да направи оценка на здравословното му състояние - преглед, средата в която ще се отглежда и да даде насоки за правилно отглеждане(хранене, хигиена, закаляване).

Какво трябва да подготвим предварително?

  • Епикризата на детето от родилното отделение;
  • Осигурете достъп до санитарен възел, където лекарят да си измие ръцете с топла вода и сапун. Добре да подготвите кухненска хартия или чиста кърпа за подсушаване;
  • Подгответе удобно място, на което да се осъществи прегледа. Ако разполагате с повивалник, би било най-удобно, при липсата на такъв е достатъчно да постелите пелена върху леглото;
  • Облечете бебето с удобни за събличане дрехи и сменете памперса малко преди уговорения час за посещение - детето се преглежда голо.

Съвети за хранене на новороденото

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) са, новородените да бъдат изцяло на кърма. В първите дни след раждането се образува коластра. Между четвъртия и петия ден, започва образуването на преходно мляко. Тогава гърдите силно се кръвонапълват и е възможно да вдигнете температура и да се чувствате силно дискомфортно. Най-важното в този момент е да продължите да кърмите. Поставяйте детето на гърда при всяка възможност, като ги редувате. Междувременно може да правите хладни компреси, като избягвате да покривате зърната.

 

По отношение на хигиената на гърдите, достатъчни са максимум две или три измивания на ден. При проблем с кожата на зърната, обработвайте с ланолин. Нанася се непосредствено след хранене и не се измива преди следващото такова. Избягвайте употребата на тежки парфюми и ароматизатори.


Кърменето през първия месец е изцяло на поискване. Новороденото може да се храни между 8 и 12 пъти на денонощие. Първоначално храненето е доста продължително, обикновено повече от 20 минути. Детето често заспива по време на хранене - постарайте се да остане будно с погалване на ушите, вратлето, крачета, добре е активното сукане да бъде поне 10-15 минути.


След всяко кърмене изцеждайте гърдата до единична капка. Ако сте готови да инвестирате малко повече средства, най-удобни, бързи и лесни за употреба са електрическите помпи. Подходящата помпа за кърма, може много да подпомогне установяването на лактацията. Ежедневното стимулиране на гърдите определя количеството, което ще се образува.


Количеството, което новороденото изяжда в първите дни след раждането се определя от обема на стомаха:

  • 1 ден 5-7мл/хранене;
  • 2ден 10-15мл/хранене;
  • 3ден 22-27мл/хранене;
  • До края на 1та седмица-45-65мл/хранене;
  • До края на 2ра седмица-80-150мл/хранене;

Посочените цифри са ориентировъчни за обема, които може да побере стомаха на бебето. Количеството, което изяждат децата на кърма значително варира в хода на денонощието.

 

Ако детето се храни с адаптирано мляко, до края на първия месец трябва да приема по 110мл/хранене, с интервали минимум от 3 часа.

 

(Към втора част Детска консултация: новородено, домашно посещение.Продължение)