Посещението при личния лекар на 11-месечна възраст е едно от последните ежемесечни, предвидени според програмата за детско здравеопазване. След края на първата година, детските консултации се извършват на всеки 3 месеца. На този етап, повечето от децата все още пълзят, а друга част вече са проходили. Ползите от пълзенето са безспорни, но все по-често се случва бебето да проходи без да пълзи.

1. Преглед на всички органи и системи

Оценява се общото състояние. С усъвършенстването на двигателните умения, любопитството на бебето расте.Възможно е да посегне на животно от улицата или да се покатери до по – висок рафт в жилището и т.н., така че винаги бъдете с повишено внимание. Не оставяйте детето само с домашни любимци, независимо от характера и дресировката им!Голямата фонтанела е с тенденция към затваряне. При нужда се продължава приема на витамин Д.


Ако имате по-голямо дете, което посещава детска градина или училище, то е твърде вероятно при боледуване да се зарази и по-малкото.

2. Оценка темпа на растеж

За момчета:

 

 • Средният ръст на 11 месечна възраст е 75,6 см (+/-3,3 см);
 • Средното теглото е 10,2 кг (+/-1,2кг);
 • Обиколка на главата 46,5 см (+/-1,5см);

 

За момичетата са изчислени:

 

 • Среден ръст 74,4 см (+/-3,2см);
 • Средно тегло 9,7 кг (+/-1,2кг);
 • Обиколка на глава 45,6 см (+/-1,5см);

3. Насоки за правилно хранене и захранване

Въпреки че наближава края на първата година, най-добре е да проявите още малко търпение и да изчакате докато предложите някои храни с висок алергененен потенциал (ягоди, прясно мляко, цяло яйце, цитруси, гъби, мед ядки).


Междувременно можете да използвате времето, за да въведете плод или зеленчук, който сте пропуснали. Продължете прехода към по-твърдата консистенция - детето трябва да се приучи да отхапва и дъвче храната.

4. Оценка на нервно-психическото развитие

Усвоени умения:

 

 • Назовава правилно „тата/тате“ и „мама“;
 • Сочи обекти;

 

Половината от децата на тази възраст:

 

 • Поставя предмети в контейнер;
 • Имитира какво правят другите;
 • Застава изправено самостоятелно за няколко секунди;
 • Разбира лесни команди, като „донеси топката“, „вдигни лъжицата“;


При много малка част от децата се наблюдава:

 

 • Използва и други думи, различни от „мама“ и „тате“;
 • Навежда се от изправена позиция;
 • Може да направи няколко самостоятелни стъпки;

 

Допълнителни препоръки:

Продължава активното развитие на речта. Произнася все повече думи и срички,а “дърдоренето“ започва да напомня реч. Насърчавайте го, като бъдете активен събеседник – слушайте и отговаряйте периодично. Може да играете игри, които включват рими и забавление.

 

Назовавайте предметите и посочвайте цветовете и формите, когато правите нещо заедно. Речника на детето расте с всеки изминал ден.


Не забравяйте времето за четене. Детето вече самостоятелно разгръща корици и твърди страници и е способно да проследи история. Ориентира се добре по картинките, така че наблегнете на добре изобразените истории.


Последните месеци вероятно е по-неспококно, когато остава родителите не са около него. Това е нормална фаза, която постепенно ще премине. За да се справите по-лесно, на първо място самите Вие бъдете спокойни - няколко минути след като излезете вероятно ще се успокои. Не проточвайте сбогуването твърде дълго. Създайте си ритуал при всяко излизане. Когато детето е подготвено и знае какво ще следва, приема всичко по-спокойно.


Помогнете му да се почувства по-независимо, като му предоставите известна свобода. Междувременно е важно да знае, че всеки един момент може да разчита на Вас при нужда. Например, когато допълзи към друга стая, изчакайте минута - две преди да го последвате, или Вие отидете в друга стая и го повикайте.

 

Игрите на детето се променят. Повечето предпочитат все повече да упражняват грубата моторика. Времето, в което детето остава концентрирано и ангажирано с тихи занимания става все по-кратко, до около 5 мин. Обича да вади и поставя неща в кутии, съдове и други подръчни варианти.

 

Насърчавате желанието му да помага. Може да отделяте време за почистване на играчките. Наблягайте на учтивите форми:„заповядай“, „моля“ и „благодаря“. Разделяйте една команда на малки лесни за изпълнение стъпки, като обяснявате всяка от тях с жестове.


Сега е подходящ момент да редуцирате употребата на биберон - залъгалка. Продължителната употреба на залъгалки води до забавено проговаряне, причинява проблеми със зъбите и захапката. Колкото повече отлагате, толкова по-трудно ще бъде да се премахне.