Раждането поставя ново начало - нов живот, нови предизвикателства, нови емоции за цялото семейство, включително и тревоги. Животът на новите родители се променя изцяло! 


За да премине по-гладко суматохата около изписването и прибирането удома, едно от нещата, които е добре да свършите преди раждането е изборът на личен лекар и/или педиатър, за новия член на семейството.

 


Българското здравеопазване е организирано така, че не е задължително личните лекари на децата да бъдат със специалност педиатрия, квалификацията по обща медицина е оценена като достатъчна. Междувременно голяма част от лекарите с големи педиатрични практики имат и специалност педиатрия.


Най-важното условие при избора на човека, който ще се грижи за здравето на Вашето дете е да му имате доверие! Точно по тази причина, в много случаи родителите се спират на своите лични лекари.


Ако тепърва ще избирате друг лекар, е добре да се съобразите с няколко неща:


През първата година ще се наложи да го посещавате ежемесечно, така че е много важно колко е отдалечен кабинетът. Обмислете ще имате ли възможност всеки месец да пътувате до там с детето,както и има ли удобен транспорт. Можете да подходите практично и да потърсите възможно по-близо до Вашия дом.


Не се предоверявайте на отзивите в интернет, както и мнението на познати и приятели.То винаги се основава на личен опит и най-вече междуличностни отношения.


За да сте максимално спокойни, посетете лекарят предварително. Най-добре е това да се случи в края на 7-мия или началото на 8-мия месец. Раждането може да настъпи всеки момент след започване на 9-тия месец, но предвид вълнението от предстоящото събитие, затрудненото придвижване и дискомфорта, които са най-изразени последния месец е добре да свършите тази задача малко по-рано.


При посещението от една страна ще имате възможност да се запознаете и общувате с човека на когото ще разчитате да поеме грижата за Вашето дете след раждането. Към него ще се обръщате в най-трудните моменти. Добре е тази среща да се случи преди раждането, за да прецените трезво дали се чувствате комфортно в една сравнително спокойна среда. След раждането Ви предстои огромна хормонална и емоционална буря и преценката Ви ще бъде силно затруднена. Освен личното спокойствие, с тази среща следва да организационни въпроси:

  • Информирайте лекаря за изчислената дата на термина;
  • Уточнете се как ще се организира домашното посещение;
  • Административни такси - по принцип детската консултация е безплатна, но в зависимост от обема на практиката, наличие на допълнителен персонал, организация на работата на конкретния лекар и още редица фактори, при някои се заплащат допълнителни такси при всяко посещение и/или здравна услуга.

Добре е още докато сте в родилното отделение, да се свържете с личния лекар на когото сте се спряли, за да го информирате за раждането. Ако адаптацията на детето и Вашето възстановяване протичат нормално, изписването при нормално раждане е на 3-ти ден, а при оперативно на 5-тия. След като сте сигурни кога ще се приберете у дома, можете да се уговорите с личния лекар на бебето за първото домашно посещение. 


При домашното посещение и на първото посещение на 15-дневна възраст (за пробно теглене), детето все още няма издаден единен граждански номер. Когато получите акта за раждане, се попълват бланки за записване в три копия, като у Вас остава единият екземпляр. Изготвя се картон за проследяване. Личният лекар ще ви издаде и последният болничен, за месец след датата на изписване от родилното отделение.


Смяната на личния лекар за дете, може да се случи по всяко време от годината, независимо от първоначалният избор, който сте направили. Ако се наложи да смените лекаря на детето, се уверете, че личната му амбулаторна карта и оригинали или копия от всички изследвания и прегледи (ако са се налагали такива ) са у Вас.