Детските консултации продължават и през 4-ти месец. На този етап вече добре сте опознали Вашето дете и сте изградили известна рутина в ежедневието. Но не бързайте да свиквате, децата се променят за дни! И при това посещение при личния лекар ще преминете през рутинен преглед, измерване, теглене и ако до момента сте се движили по Имунизационния календар Ви предстоят последните 2 ваксини, до 13-месечна възраст (на 7-ми месец се прави проба манту, ако е отрицателна се налага имунизация с БЦЖ).

1. Преглед на всички органи и системи

При много малка част от децата е вазможно да се е появил първият зъб. При всички дентицията е започнала, вероятно венците са подути и продължава обилно слюноотделяне.Зрението на детето се подобрява, започва да забелязва детайли в картини и образи (например нослето на котето, ушите на заека и т.н.). Започват и първите промени в цвета на очите.


2. Оценка темпа на растеж


За момчета:

 • Средният ръст на 4 месечна възраст е 64,7 см (+/-3,4 см);
 • Средното теглото е 7,1 кг (+/-0,9 кг);
 • Обиколка на главата 42,0 см (+/-1,7 см).

 

За момичетата са изчислени:

 • Среден ръст 63,6 см (+/-3,1 см);
 • Средно тегло 6,7 кг (+/-0,8 кг);
 • Обиколка на глава 41,1 см (+/-1,6 см);

3.Оценка на нервно-психическото развитие


Усвоени умения:

 

 • Задържа стабилно глава;
 • Има добра опора на краката;
 • Гука спонтанно или когато му говорите;
 • Повдига горна част на тялото от коремно положение;

 

При половината от децата на тази възраст:

 • Посяга за да хване предмет или играчка;

При много малка част от децата се наблюдава:

 

 • Повтаря срички“дада“, „бабаба“ и др.;
 • Поява на първи зъб;
 • Успява да се обърне от корем по гръб;

4. Насоки за правилно хранене и захранване

Предстои последният изцяло млечен месец. Кърменето продължава да бъде на поискване, а при децата на изкуствено мляко се предлага между 130-140 мл на хранене.


В зависимост от детето при някои е възможно педиатъра да препоръча да започнете захранване от сега.

5. Изпълнение на Имунизационния календар

Завършва имунизацията с шествалентната и с пневмококовата ваксини. Ако имате някакви специални съображения, проблеми с кожни раздразнения или болен човек в семейството не забравяйте да споделите с личния лекар!

6. Масаж и гимнастика

Масажът продължава в удобно за родителите и най-вече за бебето време. Около час след нахранване веднъж дневно можете да прилагате похватите на размачкване, разтриване, почукване и поглаждане.


На този етап се очаква детето да започне да се обръща от корем по гръб. За да успее, му е необходима силна периферна и осева мускулатура. Това се постига благодарение на достатъчно време прекарано по корем, както и с помощта на ежедневните упражнения.


Движенията на тялото при кърмачетата се случва по-различно от това при възрастния индивид. Започва и се води от посоката на движение на главата. Главата представлява сравнително голяма част от теглото бебето, при иницииране на обръщане, движението започва с нейоното отклонение, последвано от промяна позицията и равнините на раменете и накрая на таза!


За да стимулирате бебето да започне да прави това движение само, можете да прилагате следниете похвати:


Захващате дланта на едната ръка и със замахващо движение я изтегляте към срещуположната страна на тялото. Детето застава странично, от този момент то може самостоятелно да довърши обръщането или да се върне по гръб.


Ако е по корем и искате да го обърнете по гръб изтеглете едната ръчичка към срединната линия на тялото, така както ще бъде движението, когато започне да го извършва самостоятелно.


За да стимулирате пълзенето го поставяйте в “поза плувец“, на хлъзгаща повърхност с прибрани до тялто ръце, последователно изтегля двете ръце, след което Вие притиснете първо едното стъпало, след това другото, така че да се приплъзне.

 

Допълнителни препоръки

Предложете на детето играчки или предмети с различни текстури. Можете да прекарвате известно време от деня в четене и пеене на песни, което стимулира и речевото и емоционалното детско развитие.


Сънят през нощта е с продължителност около 8 часа, през деня повечето деца имат по 2 дрямки. Общо сънят достига около 14-16 часа на денонощие.


Появата на първия зъб при някои бебета е доста драматично изживяване. Осигурете му няколко гризалки за дъвчене, които лесно се почистват. Можете да използвате обезболяващи гелове на билкова основа или с локален анестетик, като следите за пявата на алергични реакции.