Резултати от ново изследване, проведено от австралийски лакира, показват, че децата с наднормено тегло по-често страдат от плоскостъпие, в сравнение с връстниците си с нормално телесно тегло.
 


Авторите на изследването не са категорични, дали затлъстяването в детска възраст е свързано с потенциален проблем в костната структура на стъпалото или причинява отлагане на мастна тъкан от вътрешната му страна.
 


За да потвърдят хипотезата си, учените провели ултразвуково изследване на стъпалата на 75 деца със затлъстяване на възраст между 6 и 10 години. Получените резултати били сравнени с тези от 75 техни връстници с нормално тегло.
 Специалистите напомнят, че всички деца на възраст до една година са с плоски ходила и това е напълно нормално. Кърмачетата и децата до 3-4 годишна възраст имат добре развити мастни възглавнички на стъпалото  което причинява т.нар. физиологично или “мнимо плоскостъпие”. Сводът на стъпалото започва да се оформя към третата година, а мастната тъкан обикновено се редуцира напълно до четири годишна възраст.
 


Резултатите от ултразвуковото изследване показали, че почти всички децата с наднормено тегло и имали повече мастна тъкан по долната част на ходилото. Едновременно с това, част от изследваните малчугани имали и  спадане на свода на ходилото, което е показател за изменение на костната структура на крайника. Според специалистите, излишните килограми в ранна детска възраст пречат на правилното развитие на мускулите и връзките на стъпалото. Прекалената тежест и неукрепналият все още скелет са причина за смъкване на свода.

 

Авторите на изследването са на мнение, че и двете явления участват в механизма на развитие на плоското стъпалото при  децата.