Децата опознават света, като използват всичките си сетива. Бебетата започват да поставят предмети в устата си още около 5-месечна възраст, този етап продължава до около 3-тата година. Дори след тази възраст продължава да съществува опасност от поглъщане на чужди тела. Повечето погълнати предмети, преминават спонтанно през стомашно-чревния тракт. В някои случаи се налага спешна намеса, ендоскопско или хирургично отстраняване.

 

Какво да правим, ако детето подълне предмет?


При всички случаи, се налага незабавна консултация с лекар! (Най-добре е това да стане до 2 часа!)

 

Не давайте храна и вода, това може да затрудни следващите процедури. При оценка на състоянието и преди преминаване към гастро/колоноскопия или операция, се уточняват:

 • Възраст на детето;
 • Тегло;
 • Наличие или отсъствие на оплаквания;
 • Предполагаемо време от момента на поглъщане на предмета;
 • Време на последно хранене или прием на течности;
 • Характеристики на погълнатия предмет – размер, форма, материал;
 • Точна локация на предмета в стомашно-чревния тракт, с помощта на образни изследвания (най-често рентгенография);

При поглъщане на предмет, родителят може и да бъде свидетел, но най-често това става незабелязано. В зависимост от редица фактори – размер, форма, възраст на детето и т.н. чуждото тяло започва да се придвижва по хода на храномилателния тракт. В някои случаи това се случва напълно спонтанно и без оплаквания отстрана на детето се отделя с изхожданията. В други случаи може да има различни прояви:

 

 • При попадане в хранопровода – може да се появи дразнене в гърлото, затруднено преглъщане, обилно слюноотделяне, повръщане на храна. При задържане на чуждото тяло за повече от 24 часа е твърде вероятно настъпването на усложнения – перфорация на хранопровода, анатомични деформации. North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition(NASPGHAN), препоръчва спешно отстраняване на батерии, монети, остри предмети и др. тела които затрудняват преглъщането да се извърши до 2 часа след инцидента.
 • Ако преминат през хранопровода, чуждите тела достигат стомаха. В зависимост от типа на чуждото тяло може да се предприеме или спешна интервенция или изчаквателно поведение. Батериите и магнитите се премахват до 2 часа след инцидента, дори при липса на оплаквания. Твърде големи или дълги предмети и монети могат да бъдат отсранени до 24 часа.
 • Повечето чужди тела достигнали тънките черва преминават спонтанно, а родителите трябва насочено да ги търсят в изхожданията. Ако предмета не се отдели до седмица, при нормален чревен пасаж, обикновено се налага повторна лекарска оценка.

Ако детето е оставено за домашно наблюдение, се следи за признаци за чревна перфорация или обструкция:

 • Повръщане;
 • Силна коремна болка;
 • Температура;
 • Кървене от стомашно-чревния тракт;

Какво най-често поглъщат децата?

 • Децата най-често поглъщат монети. Около 30% от тях преминават спонтанно през стомашно-чревния тракт. Друг предмет който често се поглъща са плоските батерии „тип копче“. Те много наподобяват монетите по размер и форма, но са значително по – опасни. Причиняват сериозни увреждания в резултат на локалната хидролиза, киселинното действие поради ниското pH и електрическото изгаряне от лития. При попадане в хранопровода, причиняват изгаряне до 4 часа след поглъщането. За правилната диагноза и различаването от монетите е изключително важна задълбочената анамнеза и рентгеновото изследване.
 • Напоследък зачестяват инцидентите с погълнати магнити. Ако бъде погълнат един единствен магнит, се очаква той да премине спонтанно, освен ако не е с твърде големи размери. Но при поглъщане на няколко магнита или един магнит в комбинация с метален предмет, рискът от усложнения значително нараства. Слепването на магнитите през чревните бримки,може да доведе до механична травма и некроза на чревната стена, остра чревна непроходимост, образуването на фистула или перфорация. Това налага спешна оперативна намеса и отстраняване на предметите.
 • Поглъщането на всякакви остри предмети (безопасни игли, иглички от дървета, фиби, нокти и др.) е спешно състояние! Усложенията настъпват бързо: перфорация на хранопровода, образуване на трахео-езофагеални фистули, формиране на абсцеси, перитонит, аорто-езофагеални фистули и др. Дори при липсата на оплаквания при установява на остро чуждо тяло в стомаха, се предприема ендоскопско отстраняване, преди то да е преминало към тънките черва.