Гастроентеритът представлява възпаление на стомашно-чревния тракт, което най-често се дължи на вирусен, бактериален или паразитен причинител.

 

Възпалението води до появата на диария, повръщане и коремни болки, явяващи се на фона на повишена температура и затруднено хранене. Най-типичните симптоми, независимо от причината, са диарията и повръщането. Състоянието бързо може да се усложни с развитието на дехидратация.


 

Вирусен гастроентерит

 • Вирусите водят до появата на водниста диария. Рядко в изхожданията се откриват примеси на слуз и кръв.
 • Ротавируси – диарията може да продължи между 5 и 7 дни, при малки деца и кърмачета. При повечето започва и повръщане, а при някои и висока температура.
 • Норовирусните инфекции протичат по – бързо и преминават с повече повръщане, отколкото диария.
 • Аденовирусните инфекции могат да продължат до 2 седмици. Започват с обилна диария, като обичайно на 2 или 3 ден може да се наблюдават и единични повръщания.

Бактериалният гастроентерит протича почти винаги с високи температури и появата на кървава диария.

Паразитозите са причина за рецидивиращи диарии, след кратко подобрение – отново настъпва диария. В повечето случаи не се открива кръв в изхожданията. Други симптоми са загубата на тегло и умората при детето.

Какви са възможните усложнения?

На първо място най-сериозен е рискът от развитие на дехидратация! С честите изхождания, повръщането и повишената температура, децата губят много вода и електролити. Особено застрашени са малките деца и кърмачетата, които твърде бързо губят голям обем течности имат по-високи потребности от вода и редица анатомични особености, които определят по-големи водни нужди.

Признаци на дехидратация, при които да потърсим лекар:

 • Хлътнала голяма фонтанела;
 • Сухи склери;
 • Плач без сълзи;
 • Суха лигавица на устата;
 • Не уринира (кърмачетата трябва да имат поне 5 -6 мокри пелени на ден);
 • Детето е сънливо, отпуснато не реагиара на стимули;

 

Други проблеми които могат да възникнат са във връзка с ускорената чревна перисталтика - инвагинация, пролапс на ануса и др.

 

При децата с памперс и диария, обичайно е трудно да се прецени колко урина отделят, на фона на воднистата диария, но при по-големите е лесно да се проследи и установи, по-рядко уринираране.

 

Диагнозата обикновено се поставя след преглед, по типичната клинична картина. В някои случаи се налага изследване на фецес за паразити, бактерии, вируси или кръвни изследвания. Често се оказва, че има и други близки с подобни симптоми, в други случи се свързва с консумацията на храна с несигурен произход или замърсена вода. Скорошният прием на антибиотици, може да е причина за развитието на гъбични инфекции.

На първо място е превенцията!

Предпазването от стомашно-чревни инфекции изисква спазването на санитарно-хигиенни мерки (често миене на ръцете, почистване на плодовете и зеленчуците преди консумация, добра темична обработка на храната и др.).

 

Ваксината срещу ротавируси, е част от задължителния имунизационен календар, като поставянето е по избор на родителите. Ваксината осигурява защита на кърмачето в първите години, когато инфекциите протичат най – тежко, най – често водят до тежка дехидратация и налагат хоспитализация.

 

Кърменето е друг лесен и ефективен метод за превенция на гастроентерити!

Лечение

На първо място е важно да се осигури добър прием на вода и електролити. След като се появят диария и/или повръщане, родителите трябва да следят ориентировъчно за количествата загубени течности.

 • У дома се започва с адекватна перорална рехидратация – предлагат се вода и стандартизирани рехидратиращи разтоври, често на малки глътки. Ако детето изпие голямо количество наведнъж е твърде вероятно да го повърне. Не предлагайте силно подсладени напитки или разтвори, тъй като ще предизвикат осмотична диария и веротно ще влошат състоянието.

Течноститите се резорбират бързо в стомаха, така че ако детето повърне 10 – 15 мин. след приема на разтвора, вероятно е бил усвоен.

Ако има предимно диария и не повръща, трябва да приема по – големи количества течности в сравнение с нормалната диета. При диария следва да се ограничи приемът на лактоза(на кърмачетата се предлагат формули без лактоза).

 

Рядко се налага прием на антибиотици, като се назначава след проведени изследвания. Лекарствени средстава (от групата на лоперамида) ограничаващи диарията не се прилагат при деца под 2 години.

 

Ако детето изобщо не успява да задържи приетите течности, наблюдавате признаци на тежка дехдратация – (летаргия, сухи лигавици, плач без сълзи, липса на урина повече от 6 часа), то следва бързо да осигурите лекарска помощ.

 

Библиография:

Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

Gastroenteritis in Children - Children's Health Issues - MSD Manual Consumer Version (msdmanuals.com)