Първа част на материала


Детето на училище - наръчник със съвети за справяне
Непременно обяснете на детето от кое място точно ще го вземете след училище. Трябва да бъдете на уговореното място малко преди детето.Не закъснявайте да взимате детето в първите класове. За него чакането дори от няколко минути, изглежда с продължителност от часове, особено ако се чувства несигурно.Задължително е поне един от родителите да вземе детето след училище в първия истински учебен ден, желателно въобще през първите една или две седмици.
В чантата на първокласника предвидете до учебниците и учебните пособия  място за закуска и допълнителен кат дрехи за преобличане. Обяснете на детето как следва да ползва училищната тоалетна. Погрижете се да има салфетки, сухи и влажни кърпички, както и вода за пиене.Интересувайте се от учителя как е преминал деня, как се справя вашият малък ученик и дали се чувства добре в клас. Изслушайте и детската гледна точка. Помогнете там, където първокласникът среща затруднения и изпитва страхове.Обикновено децата са прегладнели след училище. За предпочитане е до обяда да дадете на детето да хапне плод, отколкото друг хранителен продукт.
 


Детето се нуждае да му отделите време и обърнете внимание след училище. Често децата нямат търпение да споделят преживяното с родителя си, а други се нуждаят и от съвместно занимание у дома.
 


Слушайте какво разказва детето и не прекалявайте с въпросите. По принцип децата са склонни да говорят, когато са готови да споделят. Подходящо време за разказване на случилото се през деня е вечерното, преди лягане.
 


За душевния комфорт на малкия ученик помага четенето на книжка от родителя преди сън, дори когато то вече се справя умело с този процес.
 


Случва се децата да се изпуснат в първите месеци в училище. Обяснете на мъничето, че това е инцидент и е нормално да се случи. Научете го как да сподели проблем от подобен характер на учителя и не пропукайте допълнителния чифт дрехи.
 


Ученето при децата е дълъг процес, всяко учи по различен начин. Не очаквайте прекалено много от първокласника. Помагайте му и го окуражавайте. Показвайте му интерес към овладяването на нови познания.
 


Налага се да бъдете изобретателни през първите учебни дни. Често децата са изморени и капризни. Създайте рутинен режим, в който се предвижда достатъчно време за почивка и свободна игра. Избягвайте да записвате детето на твърде много извънучилищни занимания и включване в дейности след учебния ден, като пазаруване.Поканете съученик на детето на гости. Върнете визитата. В началото е достатъчно да създадете контакт поне с едно семейство.
 


Разговаряйте с останалите родители от класа на детето ви, споделяйте впечатления, идеи, чувства. Това е важно не само за вашата информираност, но и за самочувствието на детето.В случай, че детето ви е разстроено продължително и това ви притеснява, установите, че е тормозено от съученик, потърсете съдействие от учителя.
 


Тръгването на училище е стресиращо събитие за децата, поради което те се нуждаят от действителна подкрепа от страна на родителите си. Възможно е детето да отказва да ходи на училище, да плаче и сутрините да са тежки. Изслушайте детето и разберете от какво точно се страхува без да издавате тревогата си. Показвайте му увереността си, че ще се справи и може да разчита на подкрепата ви.
 


„Едно на ум“
Имайте предвид че форсирането при децата нанася повече вреди, отколкото ползи. Започването на училище е голяма стъпка и начало на нов живот за детето, необходимо е време за адаптиране.


Децата се чувстват по-сигурни, когато учители и родители работят заедно в тяхна подкрепа.


В случай на събитие в семейството, което може да разстрои детето, е желателно учителят да бъде информиран за това.


Споделяйте на класния ръководител, когато сте доволни от случващото се в училище и когато сте доволни.