С наближаването на есента трябва да започне и подготовката за посещението на детето на детска ясла или градина. В това отношение родителите имат първостепенна роля, за да направят процеса по-малко стресиращ, както за детето, така и за тях самите.

 

Адаптацията отнема различно време при отделните деца и зависи от много фактори. Ето някои стъпки, които биха могли да улеснят преминаването към новия дневен режим:


 

1. Намерете забавен начин, така че да обясните на детето какво представлява детската ясла/градина

Например може да разказвате на детето истории или случки за това, което му предстои. Рисувайте събитията и игрите, с които то ще се сблъска в дневния център, пейте му някои от песните, които ще се учат в градината. Говорете му за учителките и другите деца, с които ще се запознае.

 

Тонът и настроението Ви винаги трябва да са позитивни. Необходимо е да уверите детето и то да усети, че предстои един нов, вълнуващ етап от живота му, през който обаче то няма да вижда толкова често мама и тати.

 

2. Посетете институцията няколко пъти преди официалното начало на учебната година

Разходете се до яслата/градината, покажете на детето сградата, люлките, пързалките. Минавайте всеки ден покрай нея, за да може то да свикне и впоследствие, когато дойде денят да го оставите, обстановката да не е непозната за него.

 

В някои градини и ясли се позволява в първите няколко дни на родителите да прекарат известно време заедно с децата си. Така процесът на адаптация минава по-плавно.

 

3. Обяснете на детето дневния режим

Разкажете на детето какво предстои. Опишете му точния график на възприетия в яслата режим. Така то ще е подготвено и ще знае точно в кой момент ще дойдете да го вземете.

 

4. Не си тръгвайте без да кажете „чао”

Важно е да не се „измъквате” без да се сбогувате с детето. Обяснете му, че го оставяте за малко, но ще дойдете да го вземете. Децата все още нямат точна представа за времето, но могат да разберат, когато им кажете, че ще ги вземете например след следобедния сън или след следобедната закуска. Спазвайте обещанията, които давате пред детето. Това е важно, за да може в следващите дни раздялата да е по-лесна.

 

5. Вземете от вкъщи любимата играчка на детето

Счита се, че детето възприема играчката като символична връзка с дома и с родителите си. Това може много да помогне за по-плавното преминаване през адаптационния период. Други проучвания показват, че детето се успокоява, когато види снимка на родителите си или на някого от членовете на семейството.

NEWS_MORE_BOX

 

6. Медицински въпроси

При записването на детето на ясла/градина, както и известно време преди започване на посещенията, е необходимо да предоставите на служителите определени медицински документи. Това включва имунизационен паспорт, който показва кога и какви ваксини са поставени на детето, някои кръвни и паразитологични изследвания. Конкретни инструкции какви точно изследвания са необходими трябва да получите още при записването на детето в заведението. Необходимо е да уведомите персонала, ако при детето са налице съпътстващи заполявания, състояния, алергии, предразположения. Това е важно, за да се вземат своевременни мерки при евентуално усложнение.

 

7. Актуални координати и лица, които могат да вземат детето

В повечето градини/ясли изискват подаване на имена и координати на лицата, които могат да вземат детето, както и телефони за връзка в случай на спешна ситуация. Ако е необходимо, подайте и информация за лицата, които НЕ желаете да вземат детето.

 

8. Донесете резервни дрехи

Важно е, когато оставяте детето на ясла/градина да му осигурите и резервен чифт дрехи, пижама за сън, памперси (ако са необходими). Надписвайте всичко с имената на детето, така че да не се получи объркване.