Първа част на материала

 

Запазете положителното отношение и се съсредоточете върху здравословния аспект
Изключително важно е да обясните на детето си, че коригирането на теглото му е важно не само по естетически причини, а най-вече заради здравето му.

Не фиксирайте вниманието му върху това, че е различно от останалите съученици, защото то ще се затвори в себе си и ще се отчужди.

Обяснете му, че нормалното тегло е най-вече здраве.

Не поставяйте свалянето на килограмите на първо място. Разумното и здравословно хранене и редовното спортуване са много по-важни, отколкото бързата загуба на килограми. Промяната в стила на живот може да не доведе веднага до намаляване на теглото.

Обяснете на детето си, че не трябва да се отчайва и постоянството неминуемо ще доведе до желаните резултати.

Старайте се да повишите самооценката на детето си, хвалете го за усилията, които полага и поощрявайте здравословния му начин на живот.

Ако детето все пак се е отклонило от диетата си, или не изпълнява стриктно упражненията, опитайте се да не правите от това голям проблем, а съвсем спокойно му обяснете, че старанията му рано или късно ще се възнаградят.Разговаряйте с детето си
Опитайте се да разговаряте с детето си за проблема му приятелски без да използвате менторски тон. Децата не са укрепнали психически и емоционално и неправилния подход към такъв проблем като наднорменото тегло може да има негативни последствия в бъдещето.


Покажете разбиране и обяснете на детето си, че то има редица положителни качества, помогнете му да повиши самочувствието си и да се чувства обичано.
 Поощрявайте усилията му
Макар че децата трудно запазват постоянство, опитайте се да му обясните, че нищо в живота не идва даром и човек трябва да положи много усилия, за да постигне целите си. Това не само ще помогне на детето да се пребори с изкушенията под формата на сладкиши, но и да се справя с други проблеми в живота си.
 


Напомнете му, че когато се чувства несигурно то винаги може да се обърне за помощ и съвет към вас.


Обяснете на детето, че външният вид не е основния проблем при наднормено тегло.
Децата често акцентират върху външния вид, затова роля на родителя е да обясни този за здравословния аспект.

Разкажете му без да навлизате в подробности, които да го плашат, че излишните килограми са вредни за здравето му и го уверете, че ще се чувства по-добре и по-зареден с енергия, ако не е пълен.
 


Не създавайте у детето чувство за вина
Забравете менторския тон и не се впускайте в прекалено дълги обяснения колко лошо е човек да е с наднормено тегло. Това няма да има добър ефект, а по скоро ще понижи самочувствието на детето и ще засили чувството му за вина, което на по-късен етап може да прерасне в хранително разстройство.
 


Подаръци и наказания
Заплахите от наказание или от лишаване от някакви любими играчки например, ако детето не спазва диетата си в никакъв случай не трябва да се прилагат.


Наказанието ще провокира страх у детето и в един момент то ще асоциира диетите и здравословния начин на живот с наказание.


Негативното отношение може да провокира дебресивни състояния.


Подкупването на детето и обещанията за награди и подаръци могат да са също толкова вредни, колкото и наказанията. Подкупвайки детето само и само, за да спазва диетичния режим или да прави упражненията си, вие му правите изключително лоша услуга.

 

Дори стратегията ви в началото да даде резултат и детето направи каквото се изисква от него с идеята, че ще получи някаква награда, то не разбира основната цел – а именно здравословния начин на живот.
 


Превърнете здравето в цел
Най-важното е да показвате уважение, подкрепа и любов към детето си. Радвайте се дори на малките му постижения и му създайте самочувствие. Колкото по-уверено в собствените сили и способности е то, толкова по-лесно ще нормализира теглото си и ще постигне целите си.