Ако детето е с наднормено тегло, вероятно самото то осъзнава, че се различава от връстниците си.


От една страна родителите се опитват да направят най-доброто за здравето на детето си, но от друга трябва да съхранят самочувствието му и да му обяснят, че красотата и външният вид са субективни понятия и не трябва да се притеснява от недостатъците си.Говорете със специалист
Първата стъпка, която може да предприеме родителят е да се консултира със специалист, като за препоръчване е разговорът да не се състои в присъствието на детето.


По данни, предоставени от родителя, лекарят ще изчисли индекса на телесната маса и ще определи, дали детето наистина има проблем с теглото.


Специалистът ще препоръча подходящ хранителен режим, който да редуцира телесното тегло и едновременно с това да е полезен за правилното развитие на растящия детски организъм.


Специалистът може да препоръча подходящ комплекс от упражнения или определен вид спорт.Променете семейните навици
Най-важното, което може да направите, ако детето ви е с наднормено е да създадете култура на здравословно хранене у дома.


За начало заведете цялото семейство на пазар или в супермаркета и изберете храни, които се харесват на всички, но едновременно с това са полезни и ниско калорични.


Не забравяйте, че децата често копират поведението на родителите си, така че най-вероятно ще се наложи да промените собствения си начин на живот и собствените си навици.


Замислете се колко често ядете сладки и тестени изделия и колко често спортувате. Ако родителите нямат необходимата култура на здравословно хранене и физическа активност, съвсем логично е децата също да предпочитат да хапват сладкиши и да играят компютърни игри.


Правилното отношение към храненето в семейството ще помогне не само на детето да коригира теглото си, но и на вас да подобрите физическото и здравословно състояние.Спортувайте заедно
Всички знаем, че спортът е изключително важен за поддържане на добрата физическа форма и контролиране на теглото.


За разлика от връстниците си, децата с наднормено тегло не обичат да спортуват, избягват игрите навън с връстниците си. Най-често това се дължи на факта, че са подигравани от останалите деца заради теглото си.


Запишете детето си на някакъв спорт или още по-добре спортувайте семейно.


Карането на велосипеди и тичането в парка или дори само ритането на топка с родителите ще е достатъчно за детето да изгори излишните калории и същевременно ще подобри самочувствието си.


В продължението:
как да се справите с наднорменото тегло на детето си