Втората част от четвъртия поред Форум за бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg, се състоя днес в столицата.

 

С амбицията да превърне в традиция срещите между водещи медицински специалисти и младите семейства, и тази неделя събитието скъси дистанцията между лекаря и родителя.


 

Докато в първата част на форума акцентът бе поставен основно върху храненето през бременността и захранването на новороденото, днес специалистите се спряха на други жизненоважни за младите бащи й майки теми - типичните летни инциденти и заболявания при децата.

 

Своите лекции изнесоха д-р Снежа Шаламанова, специалист по детски болести в столичната Специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и в Медицински център „Здраве“, проф. д-р Пенка Переновска, началник на Клиниката по детски болести към Александровска болница, д-р Христо Пседерски, началник на Отделението по детска реанимация към УМБАЛСМ „Пирогов“ и д-р Явор Пукалски – асистент от Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“.

 

Денят започна с д-р Снежа Шаламанова, която говори за най-често срещаните летни инфекции при най-малките.

 

За жалост децата боледуват много често, не толкова защото имунната им система още не е добре развита, а тъй като още не са се сблъсквали с този род вируси, срещу които възрастните хора вече имат изграден имунитет.

 

 

 

 

 

Характерен признак на летните инфекции е тяхната сезонност – заболеваемостта от тях не е равномерна по всяко време на годината.

 

Съществуват няколко групи летни инфекции – без стомашно-чревни прояви или с леко изявени такива, които се причиняват най-често от ентеровируси и риновируси, но не и от грипния вирус, както и такива с преобладаващи стомашно-чревни прояви – вирусни и бактериални чревни инфекции. Това, което ги обединява, е механизъмът им на предаване – фекално-орален.

 

  • Ентеровирусите конкретно биват полиемиелитни (поливируси), причинители на детския паралич, и неполиомиелитни – коксакивируси, от които са изолирани около 70 и повече серотипа. Ентеровирусите се предават по фекално-орален и въздушно-капков път, като основните фактори за тяхното предаване са замърсените ръце, предмети от външната среда, хранителни продукти (особено плодове и зеленчуци), водни басейни и контаминирани с канални води. Източници на заразата са както болни с изявена инфекция, така и здравите заразоносители. Клиничните форми на този тип инфекции могат да бъдат „летен грип“, ентеровирусен екзантем, херпангина, която много често се бърка с гнойната ангина, поради което и се лекува неподходящо, асептичен менингит, енцефалит, паралитична болест, миокардит и неонатални инфекции. Инкубационния период при ентеровирусите е от 2 до 15 дни, като те започват или протичат грипоподбно, с температура над 39 градуса, която трудно се повлиява от прилагането противотемпературни лекарства, главоболие, отпадналост, болки по ставите и мускулите. Възможно е да има повръщане, диария и болки е корема.
  • При полиомиелита по-често няма общи оплаквания – детето може да заспи напълно здраво през нощта, а на сутринта да се събуди с парализи. Лечението изисква достатъчно ефективна доза антипирептик, строг домашен режим и увеличен прием на течностите. В никакъв случай не се провежда антибиотична терапия. Помощ от специалист се търси винаги, тъй като в някои случаи се стига до мозъчен оток или невроинфекции.
  • Вирусните чревни инфекции причиняват 90% от диарийните заболявания, причинители на които са ротавируси, норовируси и аденовируси. Наблюдават се често, защото вирусите, които ги причиняват, са много устойчиви във външната среда, а инфектиращата доза е ниска.
  • Бактериалните чревни инфекции пък се причиняват от различни бактерии като Салмонели, Шигели, различни видове Ешерихия коли и Стафилококос ауреус. При тях в дефекациите задължително има примеси на слуз и кръв.
  • Салмонелозната инфекция е най-често срещаната у нас бактериална чревна инфекция. Най-важната й особеност е, че е самоограничаваща се инфекция, поради което и тук антибиотично лечение не се прилага.
  • Шигелозата, по-известна като дезинтерия, се среща при деца, които живеят в ниска хигиена. Тя се лекува с антибиотици, тъй като те предпазват от възможни тежки усложнения.

 

Високият риск от такива инфекции изисква да се избягват контактите на децата с много други хора, да се поддържат високи нива на лична хигиена, да се спазват необходимите стандарти при приготвяне на храните и постоянно информиране от страна на родителите за състоянието на обществената хигиена, особено в курортите през активния летен сезон, изтъкна д-р Шаламанова.

 

Дори и такива състояния обаче изглеждат не толкова сериозни на фона на разрастващите се огнища на ваксинопредотвратими зарази.

 

„Болестите, за които ние бяхме забравили, не са забравили нас“, заяви днес проф. д-р Пенка Переновска.

 

Според статистиката на Световната здравна организация, всяка година умират 100 млн. деца под 5-годишна възраст, като 25% от смъртните случаи се дължат на заболявания, за които ваксина има. Ето защо е особено рисково популяризирането на антиваксиналните движения, които са в състояние да върнат сред населението редица тежки и опасни за живота болести от миналото.

 

 

Проф. Переновска припомня, че неваксинираните деца могат да заразят и тези, на които ваксина е направена. Тя цитира още данни на Световната здравна организация, според които до ден днешен няма нито един смъртен случай, доказано породен от поставяне на ваксина и опроверга съмнението, че препаратите могат да доведат до развитие на аутизъм.

 

Кои са най-често срещаните проблеми през лятната ваканция, които могат да помрачат почивката на цялото семейство? На този въпрос отговори д-р Христо Пседерски.

NEWS_MORE_BOX

 

  • На първо място е повишената опасност от слънчев или топлинен удар, дължащи се на остро претопляне на тялото, съчетано с нарушено топлоотдаване. Причините са основно неподходящото за жегите облекло и продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Това може сериозно да засегне както сърдечносъдовата функция, така и мозъка. Първа помощ в такива случаи се прилага, като пострадалото дете се отведе на сенчесто и хладно място. То трябва да бъде съблечено и обтрито с хладка вода, както и да се постави лед под мишниците му. Ако е изгубило съзнание, се правят изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж до пристигането на екип на Спешна помощ.
  • В случай на ужилване от оса или пчела, което крие риск от тежки алергични реакции, е важно възможно най-бързо жилото на насекомото да се извади, след което върху убоденото място се поставя лед. Ухапаната част от тялото може да се навлажни с раздереден амонячен разтвор, разтвор от калиев перманганат или солена вода.
  • Друг сериозен риск е този от удавяне, и ако детето е било извадено от морето или басейна с голямо количество вода, трябва да се направи изкуствено дишане и лек сърдечен масаж, което да осигури добрата проходимост на дихателните пътища. Детето задължително се хоспитализира поради опасността от белодробна инфекция.

 

 

Най-често срещаните травми в детска възраст описа д-р Явор Пукалски.

 

Той цитира неприятната статистика, според която травмите на опорно-двигателния апарат са най-честата причина за смъртността при децата на възраст до 14 години в световен мащаб и втора причина за хоспитализация до 15-годишна възраст. По данни на Световната здравна организация, само през 2011 г. от различни видове наранявания са починали над 7 млн. деца както в развитите, така и в развиващите страни по света.

 

С всяка изминала година травмите се увеличават главоломно, като това се дължи основно на влошеното качество на костта при най-малките. Причина за това е недостатъчната физическа активност и непълноценното хранене, подчерта д-р Пукалски.

 

Обикновено пикът на тези проблеми е на възраст около 12 години, като децата обикновено страдат от открити – охлузване, порезна рана, контузна рана – и закрити рани като натъртване, навяхване, разкъсване, счупване, изкълчване и сътресение. Хубавото е, че младите кости са по-еластични, поради което целостта им се нарушава по-трудно, а освен това имат и способността за ремоделаж и бързо възстановяване на предишната им форма и здравина.

 

 

Медикът даде някои основни препоръки за първа помощ при травми като задължителното обездвижване, поставяне на турникет, ако има кървене, и почистване и охлаждане на нараненото място с вода, докато екипът на Спешна помощ пристигне.

 

И днес много от младите родители получиха различни награди, предоставени от нашите партньори. За доброто настроение на прирсътващите пък се погрижиха малчуганите от детската група по хип хоп към Pretty Dance Hall с хореографи Виктория Атанасова и Кристин Петринска.

 

Това е четвъртият форум, организиран от здравния портал Puls.bg и Инвестор.БГ, под мотото: „Да отгледаш дете е мисия!“.

 

Събитието се проведе със съдействието на Медицински център „РепроБиоМед”, Медицински Комплекс „Д-р Щерев”, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.