При нормални условия човешкият организъм губи вода и соли чрез потта, урината, изпражненията, при дишане и т.н. Този дефицит се възстановява посредством приема на течности и храна.

 

При патологични условия, като например при висока температура, диария, повръщане, дихателни инфекции и т.н., количеството на загубената вода е повече от това на приетата. Така в организма постепенно се развиват симптомите на дехидратация. Поради някои физиологични особености децата са много по-предразположени към обезводняване и при тях този процес се развива много по-бързо.


 

Как да разпознаем обезводняването?

В случай, че детето има висока температура, диария, повръщане или се изпотява обилно поради физическо натоварване или при топло време, следните симптоми за дехидратация могат да бъдат на лице:

  • Суха и лепкава уста с напукани устни;
  • Плач без сълзи;
  • Хлътнали навътре очи в орбитите;
  • Хлътнала фонтанела;
  • Липса на уриниране или сухи памперси в продължение на 6 до 8 часа или наличие на малко количество тъмно оцветена урина;
  • Липса на уриниране за повече от 12 часа при по-големите деца;
  • Суха и студена кожа;
  • Летаргия или раздразнителност;
  • Прилошаване или виене на свят при по-големите деца.

Как да предпазим детето от дехидратация?

Най-добрият начин за предпазване от обезводняване е приемът на голямо количество течности особено по време на боледуване или при повишена физическа активност. Важно е децата да приемат повече течности, отколкото губят. Как да осигурим адекватна хидратация на детето зависи и от самото заболяване.

 

Така например при възпалено гърло причината за обезводняването се дължи на болка при преглъщане и при прием на течности и храни. В този случай може да помогне даването на обезболяващи, като например ибупрофен.

 

Повишената температура вследствие от инфекция също нерядко е причина за обезводняването. Въпреки, че не винаги е наложителен приемът на антипиретици при фебрилитет, това се налага в случаите, когато детето се чувства дискомфортно и не приема достатъчно течности.

 

Важно е също така детето да пие вода или водно-солеви разтвори при горещо време. Тези, които участват в спортни мероприятия трябва да приемат повече течности преди самото състезание, както и на равни интервали (от около 20 минути) по време на мероприятието.

 

Жаждата не е ранен симптом на дехидратацията. Докато детето почуства жажда, то вече може да бъде дехидратирано. Затова е важно да се започне приемът на течности още преди то да се е почуствало жадно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дехидратацията и „стомашният грип”

Деца с леко протичащ гастроентерит (с гадене, повръщане, диария), които все още не са обезводнени, трябва да продължат приема на храна, но да получават повече течности през устата, за да се възстановят загубите. Кърмата не трябва да бъде спирана.

 

Храните, които се понасят добре от деца с гастроентерит са комплексните въглехидрати - ориз, картофи, хляб, пшенични продукти. Трябва да се избягва приемът на мазни храни и такива с високо съдържание на прости захари (включително и плодови сокове).

 

Как да лекуваме дехидратацията?

За родителите е важно да могат да разпознават ранните признаци на обезводняване, за да се вземат своевременни мерки. Целта на лечението е да се заместят водните-електролитните липси, така че нивото на течности в организма да достигне до нормални граници. При лека дехидратация не се налага болнично лечение. В този случай детето обикновено е жадно и трябва да се остави да пие толкова течности, колкото пожелае. В случая водата е най-добрата опция. Освен това детето трябва да се остави в хладно, сенчесто помещение, докато отшумят симптомите.