Най-честата причина за дехидратация в детска възраст са вирусните инфекции. Още при появата на първоначални белези е важно да реаагирате бързо и да вземете някои мерки удома. (Към Дехидратация при детето - първа част)

 

Необходимо е едновременно да се повлияе причината и да се опитаме да възстановим част от водните загуби. Обикновено при диария и повръщане децата не понасят приема на температуропонижаващи през устата, тъй като те дразнят допълнително стомаха и повечето имат горчив вкус. Ако има само повръщане, може да поставим супозитория(свещичка) ректално, като на нашия пазар могат да се намерят такива с парацетамол. Ако проблемът е комбиниран с диария трябва да се избягва поставянето на супозитории. При всички случаи на първа линия са физикалните методи-разсъблечете детето и оставянето му отвито. Може да се поставят студени компреси на местата на магистрални артерии-под мишници, под коленете, докато темературата започне да се понижава. Ако това не е достатъчно се прави обливане с хладен душ.


С нормализирането на телесната температура се ограничават и последващите водни загуби.

 

При наличието на повръщане мерките за рехидратация са в зависимост от възрастовта група:

 

За кърмачетата на естествено хранене при първите 2 повръщания майките продължават да кърмят, като препоръките са да се скъсят интервалите между храненето, като за сметка на това се редуцира продължителността до 10 мин. Между храненията се дават готови рехидратиращи разтвори през устата ORS (oral rehydration solutions). От готовия разтвор се дават по 1-2 ч.л. (5-10мл) на всеки 5-10мин, през устата, като може да се използват лъжичка или спринцовка. 


Ако детето продължава да повръща повече от 4-5 пъти се прекратява кърменето и се придържаме само към рехидратиращатия разтвор.


За децата на изкуствено хранене се препоръчва в първите часове да се преустанови млечното хранене и да се предлагат само готовите рехидратиращи разтвори(ORS). Ако е овладяно повръщането може да продължим с адаптирано мляко. Част от кърмачетата с гастроентерит развиват за кратко лактозна непоносимост, поради което се препоръчва в първите дни храненето да става с безлактозна формула. Между млечното хранене продължаваме да даваме рехидратиращия разтвор в първите 24 часа. Нормално е да отнеме време нормализирането на изхожданията, като междувременно е важно да се следи теглото на детето за екстремни загуби. Ако е захранено с каши и пюрета, в динамика може да се добавят безмлечна оризова каша и пюре от морков или картоф.

 

Децата над 1-годишна възраст се рехидратират с ORS, в количество по 1 ч.л. (15мл) на всеки 5-10 минути. Ако повръщането спре след 4-я час, се удвоява количеството. Храна може да се добавя между 4-ти и 6-ти час след последното повръщане. Започва се захранването с лечебна или безмлечна оризова каша, сухари. Избягват се пресни плодови сокове, пресни плодове и зеленчуци, месо и бобови храни през първите дни.

 

Преустановява се даването на странични хранителни добавки до възстановяването на нормалното хранене. Избягват се готовите банки солуцио глюкозе за интравенозно приложение, както и самостоятелното даване на вода. Стандартизираните рехидратиращи разтвори съдържат балансиран като състав глюкозо-солеви разтвор одобрен от Световната здравна организация. При първи белези на дехидратация, те са първи избор.

 

Как да предпазим детето от дехидратация?

Вирусните инфекции, като основна причина за дехидратация при децата са често срещани, имат различно тежко протичане, а повечето е трудно да бъдат избегнати. Най-важното е при първите признаци на заболяване да следим състоянието на детето.


Ако се появят 4 до 5 пъти диария и/или повръщане за 24 часа, се започва даването на рехидратиращи разтвори през устата. Следи се телесната температура и теглото. 


При всяко състояние свързано с опасност от дехидратация (диария, повръщане, температура и др.) е необходимо да се свържете с личния лекар. След като сме започнали рехидратация през устата при неповлияване и задълбочаване на оплакванията незабавно търсим лекарска помощ. При 2-ра и 3-та степен рехидратацията се извършва чрез интравенозни разтвори.