Какво представлява дехидратацията?

Тялото ежедневно губи вода посредством потта, сълзите, урината, изпражненията. Освен това водата се изпарява от повърхността на кожата и се губи при дишането. Тези загуби на течности и соли се възстановяват чрез пиене на вода и други напитки, както и чрез храната.

 


При децата в някои случаи е възможно да настъпи прекалено голяма загуба на вода и соли. Обикновно това се случва при повишена температура, диария, повръщане, както и при продължително излагане на слънце, при физическо натоварване и т.н. Болестното състояние на организма понякога затруднява приема на вода и храна. В тези случаи е възможно да настъпи обезводняване.

 

Какви са симптомите на дехидратацията?

Ако детето е болно или се поти обилно в резултат от престой на слънце или при физическо натоварване, следете за следните признаци за обезводняване:

  • Сухи устни, „лепнене” на устата;
  • Плач без сълзи;
  • Очни ябълки, потънали навътре в орбитите;
  • Хлътнала фонтанела при бебетата;
  • По-рядко уриниране и по-тъмен цвят на урината;
  • Суха кожа;
  • Раздразнителност;
  • Замайване, сънливост.

 

Как се лекува дехидратацията?

Важно е родителите да разпознават ранните признаци на обезводняването, за да се вземат своевременни мерки. Основната цел на лечението е да се възстановят загубите от вода и електролити.

 

Децата, които са дехидратирани в резултат от засилено потене, най-вероятно ще изпитват силна жажда. Най-добре е да се оставят да приемат толкова вода, колкото пожелаят. Препоръчва се още почивка на закрито или на сенчесто и прохладно място до възстановяване на загубите.

 

Рехидратация

 

Децата с лека до умерена дехидратация в резултат от заболяване (най-често гастроентерит) трябва да се рехидратират посредством специални разтвори. Те съдържат вода и електролити в количества, сходни с тези в кръвната плазма. По този начин обемите от течности се възстановяват много по-бързо, отколкото при приема само на чиста вода.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Рехидратацията с тях продължава около 3-4 часа, като в началото се започва с 1-2 чаени лъжички, давани през няколко минути. Могат да се използват още биберон, спринцовка или чаша в зависимост от възрастта на детето и предпочитанията му. Постепенно количеството, което давате, може да се увеличава.

 

Ако детето повръща по време на рехидратацията, не трябва да я спирате, тъй като се счита, че определено количество от течността се абсорбира в храносмилателната система между епизодите на повръщане.

 

Децата, които са на кърма, трябва да продължат да я приемат, като между храненията се препоръчва даването на рехидратиращи разтвори. При хранените с адаптирано мляко, се препоръчва в началото то да се спре, докато повръщането отшуми и признаците за дехидратация изчезнат.

 

Не давайте на обезводненото дете вода, сода, чай, плодов сок, пилешки бульон. Тези разтвори не съдържат правилното съотношение на течности и соли и биха могли да доведат до влошаване в общото състояние. При по-големите деца могат да се дават спортни напитки, но при малките и кърмачетата препоръката е рехидратацията да се извиршва посредством специалните рехидратиращи разтвори.

 

В някои случаи, например при обилна диария, чести, профузни повръщания, поддържане на висока температура, отказ от прием на храна и течности, е възможно рехидратацията да не може да бъде осъществена чрез пероралните разтвори (тези, които се дават през устата). В такива случаи се налага вливане на глюкозо-солеви разтвори венозно в болница или в амбулаторни условия.

 

Ако сте започнали рехидратация през устата и видите, че детето се влошава, дехидратацията се задълбочава, а оплакванията се засилят, е необходимо да посетите спешен кабинет или лекуващия лекар на детето за преоценка на състоянието и ако е необходимо корекция на терапията.