Общото количество вода в детския организъм значително варира с възрастта. При новороденото то възлиза на около 75% от телесната маса. През първата година от живота, постепенно намалява до около 60% от телесната маса и се задържа в това отношение до пубертета. През пубертета процента на мазнини при момичетата се повишава, а момчетата натрупват повече мускулна маса. Мазнините имат по-ниско водно съдържание, ето защо при жените общото количество вода в тялото спада до 50% от телесната маса, а при мъжете се запазва около 60% от телесната маса.


Дехидратацията е изключително опасно състояние, което често се среща в детска възраст. Тя може да се дължи на:

 • Недостатъчен прием на течности (например поради възпаление на устна кухина-стоматит);
 • Повишени загуби на течности (чрез диария и/или повръщане или осмотична диуреза при неконтролиран захарен диабет);
 • Завишени загуби чрез перспирацио инсенсибилис(например при повишена температура);

Новородените и кърмачетата са най-застрашената възрастова група, предвид високото водно съдържание, особеностите в разпределението на водата в организма и бързо настъпващата загуба на големи количества течности.За правилен подход при лечение е необходимо да се определи тежестта на състоянието. Дехидратацията може да бъде лека (до 5% загубена телесната маса), средна (до 10%) и тежка (до 15%). Оценят се количеството приети за деня течности и храна, брой на повръщания/диарични изхождания, мокри памперси, време за излагане на слънчева светлина, подлежащи заболявания, промяна в теглото.

Как да разпознаем симптомите на дехидратация?

 • Наблюдават се сухи лигавици;
 • Меки и хлътнали очи;
 • Липса на уриниране (при кърмачетата ще забележите, че памперсът остава сух с часове);
 • Хлътнала фонтанела;
 • Жажда;
 • Студена и суха кожа;
 • Променено дишане - учестено или забавено;
 • Нарушено съзнание - сънливост, замаяност;

Как да се справим?

При всички случаи усилията трябва да са насочени в две посоки:

 

Едната е овладяване и/или отстраняване на причината довела до дехидратация.
Втората е възстановяване на водно-електролитния баланс.

 

През лятото е особено опасно за децата продължителното излагане на слънце, както и престой на високи температури. В случай, че детето страда от прегряване, е необходимо да вземете всички мерки за да го охладите:

 

 • Изведете го в среда с нормална температура и сянка;
 • Охладете тялото - използвайте студена вода, ледени компреси и други подръчни средства;
 • Насърчавайте го да пие вода през устата;
 • Не давайте температуропонижаващи лекарства! В конкретния случай, освен че няма да повлиаят високата температура, могат по-скоро да навредят. Организма е подложен на огромен стрес и в условията на полиаорганна недостатъчност, нестероидните противовъзпалителни средства са токсични;
 • Осигурете лекарска помощ,при тежък топлинен удар се налага интензивно лечение;

 

Когато дехидратацията се дължи на диария и/или повръщане лечението е симптоматично и насочено в посока възстановяване на водно-електролитния баланс.


Средствата за потискане на повръщането или овладяване на диарията обикновено имат неприятен вкус и е възможно да предизвикат нови позиви за повръщане. Избягвайте приложението на таблетки през устата, по възможност ги разтворете във вода.


Рехидратацията е бавен процес, за пълно възстановяване на водните загуби са необходими от 24 до 48 часа. През първите 3-4 часа предлагайте специализирани готови рехидратиращи разтвори с помощта на лъжичка, на всеки 5-10 минути. На малки деца и кърмачета, не предлагайте чайове, супи, подсладена, подсолена вода и др. Техният солеви състав може да доведе до влошаване в състоянието и задълбочаване на дехидратацията.


Кърмачетата трябва да продължат да се кърмят на поискване, между храненията се предлагат готовите електролитни разтвори. Децата на изкуствено хранене се препоръчва да първоначално да приемат основно рехидратиращи разтвори, до овладяване на повръщането, след 4-5 часа се възстановява млечното хранене.


Ориентировъчното количество течности, които се предлагат в първите 4 часа е около 30-60 мл/кг, следващите 2 часа 20-40 мл/кг. При дехидратация поради прегряване(обилно изпотяване, неприемане на течности, хипервентилация), възстановяването на водно-електролитния баланс трябва да се случва по-бавно, за около 12 а не за 6 часа.


Ако в хода на рехидратацията след, като е настъпило подобрение, наблюдавате повторно влошаване, детето не успява да приеме адекватни количества течности през устата или оплакванията не се повлияват от домашно лечение, то незабавно осигурете лекарска помощ.