Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия и биорезонансно лечение. Тя е международен лектор по хомеопатия с опит в клиничната хомеопатична практика при деца и възрастни.
От 2000 до 2012 г. д-р Юрукова преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в Медицинските университети в София, Пловдив и Варна. От 2006 до 2011 г. - в САЩ. Като лектор на CEDH USA обучава лекари и стоматолози по хомеопатия в американския университет „Томас Джеферсън“ във Филаделфия, както и в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско и Форт Лодърдейл.
От 2011 г. провежда свое онлайн обучение на английски език – From Theory to Practice („От теория към практика“), предназначено за лекари от САЩ и Канада, при което се предават практическите аспекти на лесното и бързо предписване на този вид терапия.
През последните 10 години д-р Юрукова провежда фоун линк семинари за лекари хомеопати в Австралия и Нова Зеландия.
Д-р Юрукова е автор на множество статии в периодичния печат. През октомври излиза нейната първа книга „Живот без алергии“, чрез която тя споделя своя успешен опит при лечението на тези разпространени днес заболявания.
Д-р Василка Юрукова има забележителен 20-годишен опит в лечението на често боледуващи деца и ще бъде един от лекторите на Форум бременност и детско здраве, който Puls.bg организира за бъдещите и настоящите родители в Пловдив на 7 октомври (неделя).

 

- При тръгването на ясла или детска градина много родители се впускат да дават имуностимуланти. Достатъчно ли е това, за да не боледуват често децата?


 

При тръгване на детска ясла или градина всички родители се притесняват, че детето им ще започне да боледува много по-често. Но грижата за детето не се изчерпва само с даване на витамини или някой имуностимулант. Това не решава проблемът. Няма как детето да е здраво, ако не се погрижите емоционално да е спокойно, ако то не се храни здравословно и не спи достатъчно. Казвам на родителите на често боледуващите деца, че аз не мога да обещая, че детето няма изобщо да боледува в яслата, ако го лекувам с хомеопатия. Мога да обещая, че ако се храни здравословно и се лекува по този начин, няма да се стига до антибиотици или антибиотик може да се наложи да се използва веднъж на няколко години."

 

Хомеопатичното лечение се подбира индивидуално за всяко дете и цели да се лекува не просто конкретен симптом, а детето като цяло - неговите проблеми на ниво тяло, емоции и поведение.

 

 - Как семейната среда, емоциите, през които минава детето се отразяват на здравето му и има ли механизми да му помогнем да ги преодолее?

 

Всяко заболяване има своето психосоматично обяснение, особено ако се касае за повтарящ се проблем. Така например деца, които боледуват много често от възпаление на ушите, отказват да чуят нещо, което става в семейството. Такива с проблеми с очите като високостепенно късогледство или далекогледство са травмирани от нещо, което виждат в семейната среда. Деца със заекване или тикове винаги развиват тези оплаквания след преживяна уплаха. Дори гризането на ноктите у децата също не е безобиден навик, а е израз на тревожност и напрежение, които детето изживява, дори да не споделя. Заболяванията са като "снимка" на душата на малчугана и на средата, в която живее. Те показват на всеки опитен холистичен лекар кога нещо не е наред. Няма как едно дете да е здраво, ако има напрежение и скандали у дома, ако е отделено от един от родителите или има болен член на семейството. 

 

Хомеопатичните лекарства на често боледуващите деца са много интересни, защото те се използват не само за лечение на определени симптоми, но също така показват и как се чувства малкият пациент и какво го изкарва от равновесие - и физически, и емоционално.

 

Проблемът с малките деца е, че те често не са в състояние да обяснят с думи какво ги тревожи и какво се е случило. Спомням си как 2 седмици, след като моят 3-годишен син тръгна на детска градина, започна силно да заеква. Всичките ни опити да разберем какво се е случило удариха на камък. Едва 2 години по-късно, когато заекването отдавна беше преодоляно с хомеопатия и в спокойна семейна среда, той успя да обясни, че едната от учителките го е удряла и заплашвала. Нещо повече, освен че детето често не може да каже какво го е наранило, в някои случаи след силна уплаха или страх, то дори започва да става по-нервно и хиперактивно, нарушава се сънят му, което силно дразни и учителките в градината, и родителите. Ако възрастните реагират с караници или с бой спрямо детето, или просто с наказания и заплахи, проблемът с поведението, заекването или тиковете се засилва, а не се решава. В такива случаи често използвам „Страмониум“, основното хомеопатично лекарство за преживян страх, както и за лечение на заекване и тикове сред страх. Тези, които имат нужда от него, развиват оплаквания в резултат на преживян страх. Парадоксално е, но тези деца, именно поради изживения страх, стават по-агресивни, например може да започнат да се бият с други деца или да посягат да удрят някой от родителите. Много е важно да се обясни на родителите, че с помощта на това лекарство и с любов, и с търпение детето ще се успокои, ще се освободи от психотравмата.

 

Друг чест случай е дете, което не може да преодолее лесно раздялата с майката, плаче неистово до истерия всяка сутрин и започва да боледува от настинки, нескончаеми хреми, възпаления на ушите и кашлици, защото боледуването е единственият му шанс да е с мама. Когато е болно, мама ще е до него, тоест няма да я има болезнената за него раздяла. В хомеопатията наричаме тези деца „Пулсатила“  са нежни и крехки деца, които имат силен подсъзнателен страх от изоставяне. Те имат нужда постоянно да се гушкат в родителите им, стоят като залепени за майката и плачат при всеки опит да бъдат оставени в яслата или градината.


 - Страшна ли е хремата, която в повечете случаи продължава с месеци?

 

По принцип почти всяко дете при настинка реагира с хрема. В началото хремата е водниста, след няколко дни започва да се сгъстява и да променя своя цвят към бяла, а после на жълтеникава или жълтозелена. Колкото по-дълго време продължава, толкова повече секретите от носа се сгъстяват и стават по-трудни за лечение.


Хремата трябва да се лекува, защото макар и безобидна в началото, ако не се повлияе навреме, тя често води до усложнения. Или секретите ще запушат тръбичките, които свързват гърлото с ушите (т. нар. Евстахиеви тръби) и ще засегнат ушите, или хремата, стичаща се надолу по гърлото ще предизвика кашлица и с времето ще "слезе" по-надолу към трахеята и бронхите. От друга страна, всяка хрема, която продължава повече от седмица, води с времето и до увеличаване на "третата сливица". Децата с нескончаеми хреми са почти винаги и с увеличена трета сливица. Затова е много важно да прекъснем хремата навреме, но не да я потискаме, а да я лекуваме.

 

 Една от най-честите грешки у родителите на деца с хрема е, че те разчитат на капки за нос. Най-важното е да се знае, че децата до 3-годишна възраст не могат да си издухват носа и че тяхната хрема за разлика от възрастните хора, се стича назад, а не напред през ноздрите. От това стичане, назад по гърлото, на секрети, започва кашлица. 

 

Много е важно майката да пръска в носа единствено спрей с морска вода, след което да изчиства секретите с помпичка. Има специални помпички със засмукване от единия край от страна на родителите и те отпушват чудесно носа. Това трябва да се прави минимум 3-4 пъти дневно по време на острата хрема. Някои от децата силно протестират по време на тази манипулация, което отказва родителите да я правят. Резултатът е, че хремата остава и се засилва, настъпват усложенията с ушите, бронхити, ларинго- или бронхоспазми и други. Лично аз не препоръчвам на родителите да използват обичайните капки за нос, защото не виждам особен ефект от тяхното приложение.

 

Второто важно нещо е детето да пие много вода, защото децата, които не пият вода, винаги имат много по-гъсти секрети от носа и бронхите и опитът ми показва, че при тях хремите и кашлиците се лекуват много по-бавно и по-трудно. Водата е най-добрият сироп за кашлица. В днешно време много майки забравят това правило, още когато децата им са бебета и се подвеждат по обяснения, че когато бебето е на кърма, то няма нужда от вода. Това е абсурдно твърдение. Когато създадем лошия навик на бебето да не пие вода, после с години не можем да го променим. Най-тежките уши-нос-гърло заболявания, които съм лекувала, са били винаги при деца, които отказват да пият вода.


- Какви са принципите на доброто лечение, така че да не се стига до антибиотици? Защо трябва да ги избягваме?

 

Една от причините децата ни да боледуват по-често е лошото хранене. Всички деца обичат пържени храни, сладкиши, шоколад, безалкохолни напитки. Ако те консумират подобни храни от време на време няма нищо лошо, но храненето на децата всекидневно с пица, дюнер, гирус или с шоколад задължително отслабва имунната им система.

 

Защо е така? От една страна, ако детето почти не яде плодове и зеленчуци, а приема твърде много захари, това води до нарушаване на баланса между добри и лоши бактерии в червата и до т.нар. чревна дисбактериоза. А в червата се намират около 70% от клетките на имунната система. Здраво дете може да имаме само, ако то има здрави черва.


Така че лошото хранене води до често боледуване по две причини. От една страна, поради чревни инфекции, които затрудняват функционирането на имунната система. А от друга, поради това, че при непълноценно хранене ще липсват витамини и минерали за добър растеж на детето, за здрави зъби, за нормално развитие на неговата концентрация и памет. 

 

Благодарение на хомеопатията и на това, че аз самата имах големи трудности с грижите за здравето на моето дете, научих много и го предадох на родителите на децата, които лекувах. Щастлива съм, че през последните 17 години помогнах да отгледаме едно цяло поколение деца без антибиотици, само на хомеопатия. Смятам, че антибиотиците имат място единствено при тежките инфекции и животоспасяващите ситуации и ако ги използваме разумно, те ще работят в тези случаи, и няма да има огромната резистентност към тях.

 

Можете да се срещнете с д-р Василка Юрукова на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 7 октомври в Пловдив

Вход - свободен. За регистрация >>