Д-р Тонка Калчева, специалист по детски болести и по детски белодробни болести.
Завършила е Медицинския университет в Стара Загора през 1992 г. От декември същата година започва педиатричната ѝ практика. От 2005 г. работи като детски пулмолог в кабинет, а от 2008 г. става част от екипа на Отделението по педиатрия в МБАЛ Тракия – Стара Загора. Успоредно води практика в собствен частен кабинет.


Поддържането на имунитета е актуална тема, особено за децата, посещаващи ясли, детски градини и училища. Преминахме през период на грипна вълна и остри респираторни заболявания. Винаги е предизвикателство да имаш болно дете вкъщи.
С д-р Калчева разговаряме за бързото възстановяване, превенцията на респираторните заболявания, здравето и имунитета при децата при децата.

 


- Винаги е тревожно да имаш болно дете вкъщи, а през студеното полугодие е истинско предизвикателство здравето му да се предпази от  простудни заболявания и грип. Д-р Калчева, какви са вашите съвети за силен детски имунитет? Какви са насоките, които давате на загрижените родители?


Детският имунитет не е толкова силен, колкото при възрастните. Бебетата се раждат с недоразвити защитно-приспособителни реакции на организма. Докато растат, нараства и устойчивостта на организма им срещу вируси и бактерии, достигайки зрялост в ранните тийнейджърски години. Именно затова до този период децата боледуват често. Когато детето тръгне на детска градина, то попада в една нова нестерилна среда за него, организмът му се сблъсква с различни и непознати до момента бактерии. От голяма важност е как организмът му ще реагира с това предизвикателство. 


Укрепването на имунитета включва различни методи – на първо място съветвам родителите да закаляват децата си.


При провеждането на закалителните мероприятия трябва да се спазват следните основни принципи: първо, постепенност - постепенно преминаване от по-слаби към по-силни студови дразнители; второ, системност - закаляването се провежда без прекъсване през цялата година; трето, да има индивидуален подход - съобразяване със здравето и индивидуалните особености на детето.


Закалителните мероприятия трябва да бъдат съобразени с режима на хранене на детето. Те трябва да се провеждат от половин до един час преди или след хранене. 


Рационално хранене и балансиран дневен режим, съчетан с достатъчно физическа активност, при възможност на открито, създават устойчив имунитет при децата. 


Ограничаването на вредните пакетирани храни и напитки е ключово за доброто здраве и бъдещите навици на всяко дете. Насърчавайте и разговаряйте с детето относно това кои храни са полезни и кои вредни още в ранна възраст. Ако се дава добър пример и в семейството, резултатите биха могли да са изненадващи.


Предлагайте ежедневно достатъчно количество сезонни плодове и зеленчуци, разнообразявайте седмичното меню на детето с бобови и зърнени храни. Не прекалявайте с месото и тестените изделия. Приемането на течности под формата на вода и билкови чайове е от съществено значение.


Моята препоръка за подкрепа и превенция от заболявания включва и балансиран прием на различни продукти - витамини, фитопрепарати, бактериални лизати, микроелементи и пробиотици.

 

- Доколко е възможно да се избегне сезонният грип и настинките, ако положим необходимите грижи превантивно?


При равни други обстоятелства, ако родителите са постоянни към грижите си за детето, дават му разнообразна храна и му осигуряват достатъчно поле за двигателна активност, ако се спазват необходимите норми и препоръки за каляване, отговорът ми е, че единствено би могло да се намали честотата на заболяванията. Затова е важно да помислим и за добавки, които се явяват като допълнителна защита. 

 

- Когато говорим за заразяване и разпространение на вируси и бактерии, доколко важен се оказва локалният имунитет в устната кухина?


Случаите на настинка и грип достигат своя пик през студените месеци - в периода от септември до април. Характерните ниски температури през посочения период водят и до прекарване на по-дълго време на закрито в затворено помещение, което от своя страна е причина за по-голямото разпространение на вирусите. Този факт става бързо осезаем в детските градини, училищата и семействата, където вирусите бързо се разпространяват. Настинките се причиняват от няколко различни групи вируси. Известни са повече от 100 различни щама на вируси на настинка, което обяснява защо хората толкова лесно се разболяват. 


Всъщност, малко хора си дават сметка, но грижата за доброто чревно здраве и имунитет, започва от устата. Ролята на локалния имунитет в устната кухина е ключов в периода между 3-10-годишна възраст.  Моят опит в практиката е с български пробиотик под формата на таблетка за смучене – Lactoflor Bio Plus. По този начин действието му е в две посоки – за добро чревно здраве и превантивна грижа за развитието на патогенни бактерии в устната кухина. Като бонус за продукта, бих споменала, че захарта е заменена с изомалт, което е допълнителна грижа в период на смяна на млечните с постоянни зъби. 

 

 

- Споменахте таблетки за смучене Lactoflor Bio Plus – как точно действат те, за да подпомогнат локалния имунитет?


Природата е определила механизма на силния имунитет на първо място да зависи от работата на полезната микрофлора в дебелото черво. Затова, когато говорим за имунитет, моята препоръка, са пробиотиците. Нормално в дебелото черво на възрастен човек има около 1,5-2 кг бактерии. Ако в дебелото черво има достатъчно количество полезни бактерии, които да работят и да „произвеждат” необходимите важни за организма вещества, то имунната ни система ще работи добре. Ако полезните бактерии са унищожени по една или друга причина или са в недостатъчно количество, тогава доминират патогените, те произвеждат токсини и вместо с полезни вещества организмът ни се насища с токсини.


Пробиотиците са известни като живи микробни хранителни добавки, подобряващи вътрешния микробен баланс в човешкото тяло. В организма ни има както добри, така и лоши бактерии, като в чревната флора се срещат и двете разновидности. Наличието на достатъчно количество пробиотици накланя везната в полза на добрите. Някои пробиотици се отличават със способността си дори да синтезират биоактивни вещества, които пряко или косвено активират имунните клетки на организма. Това оказва влияние на имунния отговор спрямо факторите от околната среда. Тези пробиотици подпомагат нашето здраве, правят ни по-силни спрямо бактериите и болестотворните микроорганизми. С тяхна помощ имунната ни система устоява на инфекции и различни видове патогени, неутрализира дори туморни клетки.


Приемайки необходимото количество полезни бактерии и полагайки грижа за доброто състояние на чревната си флора, можем да бъдем сигурни, че имунната ни система ще е в състояние да се справи с голяма част от дебнещите бактерии и вируси около нас.

 

- С какво Lactoflor BioPlus таблетки се различава от другите пробиотици на пазара, които се предлагат за деца? Бихте ли споделили опит от вашата практика?


Пробиотиците трябва да отговарят на определени критерии, като потребителите трябва да избират продукти, за които има научно и/или клинично доказани функционални характеристики. 

 

На първо място да е с български произход – местните пробиотични бактерии от векове са в тесни приятелски отношения с телата ни, намират се в традиционните ни храни и в нашата природа.

 

Друго важно условие е пробиотиците да са съставени от няколко вида бактерии и в достатъчно количество, да има научни доказателства за тяхната полза, да достигат жизнеспособни до червата, което се гарантира от начина на производство.


LaсtoFlor BioPlus е ново поколение български синбиотик, съдържащ 1 милиард полезни бактерии с висока биологична активност и пребиотик (инулин), който подобрява храносмилателните процеси. Специалният български щам Lactobacillus bulgaricus LKZ-200 е изолиран от кръвен здравец. В корените на тази билка се откриват полифенолни съединения, които пряко атакуват вирусите като се свързват с обвивката им и по този начин блокират тяхната агресивност. BioPlus възстановява и поддържа баланса на чревната микрофлора, създавайки благоприятна среда за растеж на добри бактерии.


Комбинацията от пробиотици и пребиотици подобрява локалната имунна защита, чревния баланс и подпомага превенцията на гингивит и стоматит. Това е подобрена формула с три специално подбрани лиофилизирани щама. Освен това ограничава образуването на зъбен камък, подпомага реминерализацията на зъбния емайл и намалява риска от кариес.

 

Действието на LaсtoFlor BioPlus започва още в устната кухина със стимулиране на локалния имунен отговор. По това неговата формула се различава от останалите пробиотици на пазара. Изомалатът има положителен ефект върху баланса на зъбната деминерализация. Пробиотичните щамове L. bulgaricus LKZ -200 и Str. thermophilus LST-229 водят до повишаване стойностите на секреторния IgA.