В началото на лятото темата за стомашно-чревните инфекции при децата става все по-актуална. По този въпрос разговаряме с д-р Стаменка Дачева, педиатър-неонатолог в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

- Д-р Дачева, какви са Вашите наблюдения – има ли характерен пик на  случаите на чревни инфекции през летния сезон при децата?

- Определено, да. През лятото зачестяват инфекциите на стомашно-чревния тракт, като много по-често те атакуват децата. Летните температури, въпреки че все още е твърде рано да говорим за лято, предвид хладното време навън, събирането на повече хора на едно място, консумацията на храни, престояли на открито и при по-високи температури, води до по-честото и бързо разпространение на този вид инфекции през летния сезон. Причината за това е, че при високите температури, патогенните микроорганизми се размножават бързо и стават причинители на инфекции. В този смисъл, съблюдаването на добра лична хигиена е изпитана превантивна мярка – като например редовното измиване на ръцете със сапун и топла вода, избягване на контакти с болни хора, внимателно съхранение на храната при препоръчан от производителя температурен режим, избягване на консумация на храна, престояла дълго време на слънце.
 
- В кои случаи родителите  трябва да потърсят лекарска помощ?


- Когато детето има висока температура, диарийни изхождания повече от 3 пъти дневно, повръщане, своевременно да се потърси лекарска помощ, особено ако тези симптоми продължат повече от един ден. Самолечението в случая е лош съветник, тъй като обезводняването при децата протича изключително бързо и може да бъде твърде опасно, ако не се овладее навреме. При по-чести повръщания и диарийни изпражнения се губи голямо количество течност, важни микроелементи и витамини, което от своя страна изисква лекарско наблюдение. Тук бих дала две стари изпитани рецепти, за да се предотврати обезводняването при децата, в случай, че наблизо няма аптека и нямате връзка с лекар – добър ефект има напитка, приготвена от равни части кола с вода или разтвор с 1 ч. л. готварска сол, 1 ч.л. сода бикарбонат и 2 с.л. захар на 1 литър вода. Напитката се приема на бавни глътки, по малко и често.

NEWS_MORE_BOX- Необходимо ли е да се приема антибиотик в тези случаи и кога?

- Ние българите, много често обичаме да се самолекуваме  с антибиотици.  Това са моите наблюдения от клиничната ми практика. Искам да обърна внимание на факта, че назначаването на антибиотично лечение се прави само и единствено по преценка на лекар. За назначението на антибиотик е важно да са налице определени индикации, а трябва да се има предвид, че често организмът се справя сам с леките чревните инфекции.

- Какъв е Вашият съвет към родителите?

- Бих искала да обърна внимание на рационалното хранене и увеличения прием на плодове и зеленчуци, течности, витамини. Важни са също така и осигуряването на достатъчно сън, почивка и активно движение.  Ако тези условия не се спазват, имунитетът е занижен и организмът е като отворена врата към циркулиращите вируси.

Важно е децата да се предпазват от слънчеви изгаряния, да не се излагат на слънце в часовете между 11:00 ч. и 16:00 ч., да се ползват слънцезащитни кремове с висок фактор. Бебетата до 1-годишна възраст да не се излагат на пряка слънчева светлина и да не се къпят в морето, водоеми и други неконтролируеми водни басейни. Съща така не трябва да се консумират торти, пасти  и месни продукти, които са престояли на открито и при  висока температура.

И най-важното, не прибягвайте към самолечение, винаги се обръщайте за съвет към лекар!