Д-р Милена Миткова е завършила медицина в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Професионалната си кариера започва като лекар ординатор в УНГ отделението на МОБАЛ - Велико Търново. През периода 2009 - 2014 г. специализира УНГ болести. В момента е част от екипа на Детското УНГ отделение в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Асистент е в Катедрата по УНГ болести към МУ - София.     


- Д-р Миткова, лятото е сезонът на „морските“ вируси. За какво трябва да внимават родителите, посещавайки с децата си морските курорти?


Препоръчвам в багажа винаги да има физиолигичен разтвор под формата на спрей, т.нар. морска вода, за да може при появата на някакви видими секрети от нослето, те да се промиват. По този начин се почиства нослето от алергени, прахови частици и други патогени.
Другото важно нещо, което трябва да има всеки родител в багажа, е пробиотик, който да се прилага ежедневно, за да се протектира стомашно-чревната лигавица. Не на последно място, трябва да предвидим нещо и за профилактика на ушните инфекции, които са много често срещани, и по-скоро на кожата на външния слухов проход. Винаги препоръчвам на родителите да носят със себе си салицилов спирт, с който след къпане в морето или басейна да почистят ушните канали. Това трябва да става с клечка с ограничител, за да не бъркат твърде навътре в канала на ухото и да травмират тъпанчевата мембрана.
Не бива да се прибягва до самолечение, особено, когато родителите не са медицински лица.


 

- Относно промивките, предполагам не е удачно да се използва морската вода директно от морето?


Разбира се! Въпреки че и едното, и другото е морска вода, не бива да се правят промивки с вода взета директно от морето, която освен на ценни вещества, е богата и на микроорганизми. Тази вода, която се продава в аптеките, тя е много пречистена и адаптирана за приложение върху носна лигавица. Нека икономическите причини да не изкушават родителите в тази посока, особено при малки деца. Имали сме случаи на възникнал синузит, в резултат на подобни „лечебни“ мероприятия.

 

- А как да се ориентират родителите дали става въпрос за банална инфекция или за нещо по-сериозно?


Като цяло една остра, вирусна инфекция протича с доста висока температура, над 38 градуса, която в рамките на 3 дни трябва да се понижи. Ако фебрилитетът (температурата) продължи над 3 дни, това е индикация за включващото се бактериално усложнение, тъй като вирусите създават идеална среда, достатъчно понижават имунната система. Фебрилитет над три дни трябва да се копира с антибиотик – това е правило! Но, подчертавам, антибиотик, назначен след преглед при лекар.

 

- „Приятел“ или „враг“ са морето и слънцето за децата, особено за болните деца?


Със слънцето винаги трябва да се внимава. От приятел, който стимулира производството на витамин Д в нашата кожа, то винаги може да се превърне във враг със слънчево изгаряне или топлинен удар. Затова не е удачно малките деца да се излагат директно на слънце. Да не говорим, че ако има някаква инфекция, дори и банална хрема, топлината благоприятства разпространението на микроорганизмите и поддържане на инфекцията. Едно болно детенце трябва да е на сянка, на по-хладно място.

 

- Вече очертахме какво трябва да съдържа семейната аптечка, отивайки с дете на море. Пропуснахме ли нещо? Например капки за уши?


За уши не препоръчвам да се капе каквото и да е без преглед от специалист. Болката в ухото може да е тревожен симптом, който не трябва да се подминава. Иначе пропуснахме в състава на домашната аптечка да добавим нещо за температура и болкоуспокояващо. Ако детето е малко, най-добре е да е под формата на сиропче.

 

- Къпейки се в морето, понякога в ушичките на детето попада вода. Това може ли да е опасно?


Да, определено! При здрава тъпанчева мембрана няма как водата да попадне в средното ухо, но носейки болестотворни микроорганнизми - бактерии, гъбички, може да предизвика кожно възпаление. Затова веднага след къпането в морето трябва да се подсушат ушичките, с накланяне на главичката, с чиста, хавлиена кърпа и след това, както вече казах, със салицилов спирт да се подсуши ушенцето.

 

- Друга опасност, която дебне родителите на морето е попадането на чуждо тяло в носа, ушичките, устата. Какво трябва да се направи в такъв случай?


Имала съм такъв случай – след удар от вълна, попадане на камъчета в детските ушички. Тук вече трябва намеса на специалист. Няма как родителите нито да го предотвратят, нито да направят нещо, за да ги извадят тези чужди предмети. В такива случаи съветът ми е по-скоро нищо да не правят и да не се опитват сами да отстранят попадналия предмет. Наскоро имахме такъв случай – детенце, което си беше пъхнало голямо парче фъстък в нослето. Добре че родителите не се бяха опитвали да го извадят сами. Фъстъкът беше заседнал във външната част на нослето и съвсем безболезнено и бързо успях да го извадя. Иначе всеки опит би довел до набутване на чуждото тяло във вътрешните отдели и по-трудното му изваждане. 
Чуждите тела в носната кухина, особено, ако са с по-големи размери, лесно могат да попаднат от там в устната кухина и съответно в долните дихателни пътища и да се получи задушаване.
Добре е също родителите да внимават с консумацията на риба, добре да се почиства порцията, за да не попадне някоя рибена кост в гърлото.

 

- Тази година има ли много дечица, които се връщат от морето с вируси и как е, в сравнение с минали години?


Определено бих казала, че има бум на вирусните инфекции след морето. На фокус са херп ангините. Протичат с висока температура, болки в гърлото, възможно е и с някакъв обрив по ръката или крака. По-малко са случаите, които достигат до нас, с външни отити, които бяха преобладаващата патология по това време на годината. Изглежда, че заради ковид вълните, които имахме, на останалите вируси им се измести времето на проявление. Точно това наблюдаваме с колегите в клиниката – в периодите между ковид вълните останалите вирусни инфекции се проявяват по-изявено и се измества периодът, в който протичат обикновено. Инфекции, които са били типични за есенно-зимния период, като херп ангините например, се проявяват все повече през пролетта и лятото.