Д-р Мариана Маринова e педиатър с дългогодишен опит и автор на монографии, посветени на храненето в кърмаческа и ранна възраст.
 
В период на грипни епидемии и при рязка промяна на температурите е много важно имунната система да бъде подкрепена с подходящ хранителен режим и надежден имуностимулатор. По-малките деца, чиято имунна система още не е достатъчно укрепнала, са изложени на най-голям риск, особено ако посещават детско заведение. През зимния сезон течащият нос, кашлицата, възпаленото гърло и вирусните инфекции сякаш нямат край. 
 
 
- Доц. Маринова какви са начините да стимулираме имунната система на децата? Доколко закаляването и естествените имуностимуланти са ефективни според Вас?
 
Закаляването и имуностимулирането са изключително важни. Закаляването трябва да започне още от първите дни след раждането с така наречения калителен режим, който е всъщност отглеждане при подходяща температура, подходящо обличане. След това може да се мине през калителни процедури. Закаляването действа дотогава, докогато го прилагаме. Не може през лятото да прилагаме закалителни процедури, есента да ги спрем и да се чудим защо детето боледува през зимата. 
 
От друга страна, има естествени имуностимуланти, подходящи както за възрастни, така и за много малки деца, които могат да бъдат прилагани. 
 
Аз смятам, че естествените средства, които природата ни предлага, са най-удачни. Вече има достатъчно добавки, базирани на натурални средства, но аз бих дала един много добър пример с имуностимулант, който включва концентрация от черен бъз, бета глюкан и шипка. Този препарат съдържа и трите имуностимулиращи съставки и е под формата на сироп, което го прави приложим и за най-малките деца.
 
 
 
- А какво е предимството на тази комбинация за имуностимулиране, спрямо останалите?
 
Комбинацията е изключително удачна, но като начало да се спрем на черния бъз. Народният лечител Петър Димков преди години беше написал, че една от най-мощните билки, която расте по българските земи, е именно черният бъз. Още преди много години тази билка е била основен метод за лечение на кашлица и инфекции. Когато към черния бъз се прибавят и шипката и бета глюканите, се получава мощен противовирусен и противогрипен ефект чрез подпомагането на естествената защита на организма. Ефектът се свежда се основно до това, че вирусът не може да се фиксира върху клетката и при това положение той не може да проникне и да се размножава. Другият механизъм, по който действа тази тройна комбинация, е, че се стимулират някои от елементите на клетъчния имунитет, които директно потискат и унищожават причинителите на инфекции – било то вируси или бактерии. Друг ефект, който можем да отбележим, е антиоксидантната активност, която се осигурява от екстрактите от шипка и черен бъз.
 
 
 
 
- А как точно се прилага този имуностимулиращ сироп и за каква възраст е подходящ?
 
При този сироп профилактичната и лечебната доза е еднаква, тъй като все пак говорим за натурални продукти. Разликата в дозировката е свързана с възрастта. При малките деца до три години за 24 часа дозата е 10 мл, като аз съветвам моите пациенти да разделят приема на два пъти по 5 мл. За по-големите деца дозата е 15 мл. Ако програмата на детето е такава, че позволява приемът да се раздели на 3 пъти по 5 мл, това е най-добрият вариант. Възможно е също в определен период от време да има една поддържаща доза само от 5 мл. на ден – след прекарано заболяване, след прием на антибиотици и т.н. 
 
 
- Какво е важно да имат предвид родителите, когато избират имуностимулант?
 
На първо място е добре да се съветват с лекаря. Аз не мога да препоръчам една или друга марка, но мога категорично да ги посъветвам да следят внимателно за няколко неща. В продукта, който изберат, не трябва да има консерванти, не бива да има аспартам, за да може да се дава и на най-малките, и не бива да съдържа алергени. Немалка част от децата страдат от различни форми на алергия, така че последната препоръка е от особена важност.

NEWS_MORE_BOX
 
 
Новият сироп Марсианци ИмуноФорте съдържа висококонцентриран екстракт от черен бъз, бета глюкани и екстракт от шипка, за да се постигне нужния имуностимулиращ ефект. Продуктът е разработен без изкуствени оцветители, аспартам, консерванти и глутен, което го прави подходящ и за най-малките деца над 1 година. 
 
Марсианци ИмуноФорте е подходящ както за интензивна, така и за ежедневна употреба в есенно-зимния период, при първи симптоми на грип и настинка, по време и след терапия с антибиотик, с цел възстановяване на имунната система и избягването на повторна инфекция. За интензивна употреба е препоръчително да се приема в продължение на 7 - 10 дни.