Д-р Христо Пседерски е началник отделение по детска реанимация в УМБАЛСМ „Пирогов“. Завършва Медицински университет – София през 1985 г. Притежава две специалности - по детски болести и по анестезиология и реанимация.

 

Има стаж като участъков педиатър във Видин и София. Работи и в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. От 1991 г. е част от медицинския състав на „Пирогов“. През ръцете му минават едни от най-тежките спешни случаи на деца в страната.


 

Д-р Христо Пседерски бе един от лекторите на четвъртия поред Форум за бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg, който се състоя на 25 и 26 април в столицата.

 

 

- Д-р Пседерски, кои са най-често срещаните летни инциденти при децата и как можем да им помогнем?

 

Много и различни опасности дебнат децата, особено по време на лятната ваканция, но най-сериозните от тях са свързани с тежки алергични реакции от рода на анафилактичен шок, топлинния и слънчев удар, удавяне и обструкция на горните дихателни пътища.

 

Изключително важно е родителите да са запознати с тях и да знаят как да окажат първа помощ на детето посредством кардиопулмонална ресустация след тежък инцидент, свързан с нарушения в дишането и сърдечната дейност. Това представлява група от мероприятия, които имат за цел временно заместване или подпомагане на дихателната и сърдечната функции. Това е много важно, тъй като мозъкът на човека може да издържи без кислород само 3-5 минути. При лишаване на мозъчните клетки от притока на кръв, респективно кислород за повече от 5 минути настъпват необратими увреждания на мозъчната тъкан.

 

Кардиопулмоналната ресусцитация се състои от два основни компонента – прилагане на изкуствено дишане и сърдечен масаж.

 

Много често, при игрите навън или при почивка на море, децата получават топлинен или слънчев удар, дължащи се на остро претопляне на тялото, съчетано с нарушено топлоотдаване. Причините са основно неподходящото за жегите облекло и продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Това може сериозно да засегне както сърдечносъдовата функция, така и мозъка.

 

Симптомите са свързани с главоболие, гадене, повръщане, диария, замаяност, а доста често и със загуба на съзнание.

 

Първа помощ в такива случаи се прилага, като пострадалото дете се отведе на сенчесто и хладно място. То трябва да бъде съблечено и обтрито с хладка вода, както и да се постави лед под мишниците му, за да се свали телесната температура под 38 градуса. Ако е изгубило съзнание, се правят изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж до пристигането на екип на Спешна помощ.

 

Също така много опасно би могло да бъде ужилването от оса или пчела, тъй като в някои случаи то предизвиква сериозни алергични реакции, които при подуване, биха могли да задушат детето. Признаците включват оток, зачервяване и локална болка. Те могат да бъдат слабо изразени и безобидни, но могат и да застрашат живота.

 

При ухапване трябва възможно най-бързо жилото на насекомото да се извади, след което върху убоденото място се поставя лед. Ухапаната част от тялото може да се навлажни с разреден амонячен разтвор, разтвор от калиев перманганат или солена вода. Може да се приложи и антихистаминов препарат.

 

Най-опасно е ужилването в областта на шията или в устната кухина, при което подуването може да е фатално. Така се нарушава проходимостта на дихателните пътища, при което от 3 до 5 минути е максималният срок за оказване на ефикасна първа помощ. В такъв случай веднага се повиква екип на Спешна помощ, който да приложи антихистаминови медикаменти и кортикостероиди за спадане на отока.

NEWS_MORE_BOX

 

Друг сериозен риск през лятото е този от удавяне. Ако детето е било извадено от морето или басейна с голямо количество вода, то се поставя да легне под ъгъл 20-25 градуса с главата надолу, за да се изчисти устната кухина от погълнатите водорасли или отпадъчни продукти.

 

При обилно повръщане на вода, то трябва да се постави странично. След това детето се обръща по гръб и трябва да се направи изкуствено дишане и лек сърдечен масаж, което да осигури добрата проходимост на дихателните пътища.

 

Детето задължително се хоспитализира поради опасността от белодробна инфекция.

 

- В коя възраст децата са най-податливи към такива проблеми?

 

Не може да се каже с точност. От една страна малките деца не познават добре опасностите по време на лятната ваканция и са доста по-палави. От друга страна по-големите са по-самоуверени и не приемат рисковете достатъчно насериозно.

 

 

- Какви случаи обикновено посрещате в шокова зала?

 

В интерес на истината, по време на форума не исках да разкривам докрай колко опасни са летните инциденти при децата, за да не плаша младите семейства.

 

Детската реанимация в „Пирогов“ е единствената, в която освен хирургични пациенти, постъпват тежко пострадали от различни събития деца. Те почти винаги са със сериозно нарушение на жизнените функции и с опасност за живота, независимо дали става дума за претърпяно пътно-транспортно произшествие или едно просто ужилване.

 

Тук обаче имаме възможност за изкуствена вентилация и кардиопулмонална ресустация, които за отрицателно време стабилизират малките пациенти. Лекуваме дори и неврологичните заболявания, които те са предизвикали.

 

- Какви препоръките бихте дал към родителите за предпазване на децата от състояния с толкова тежки последици?

 

Днес видях завидна посещаемост на форума, което много ме радва и ми показва, че младите семейства са наистина дълбоко загрижени за здравето на децата си. Златно правило обаче няма.

 

Родителите задължително трябва да имат добра обща здравна култура, за да знаят как да действат в случай на какъвто и да е инцидент при детето и то не само през лятото и, естествено, да предпазват най-малките от опасни игри и места и да не ги оставят без надзор.

 

Много е важно освен това, при злощастно събитие, да не разчитат на своите собствени сили и възможно най-бързо да повикат специализиран екип, който да се погрижи за детето им, както и обратното трябва да са наясно с мерките за адекватна Първа помощ, за да не стоят безучастни до идването на Бърза помощ или още повече в незнанието си да навредят още повече.