Д-р Йордан Георгиев завършва Медицински университет – София през 2015 г. Оттогава е специализант по педиатрия. Работи в отделение по педиатрия Национална кардиологична болница, с основен профил интензивна терапия и лечение на спешните състояния в неонатална и детска възраст.
Д-р Йордан Георгиев е един от водещите медицински автори в Puls.bg. В продължение на година е и медицински редактор към сайта. Активно поддържа рубриката „Детско здраве“ като остава неин редактор и колумнист.
Целта му е създаването на здравна култура у родителите с цел разпознаване на първоначалните симптоми, необходимите грижи за детето по време на боледуването, възможностите за ранно разпознаване на усложненията и начините за справяне с тях.
Част е от авторския колектив на публикации в специализирани педиатрични издания, както и на доклади върху проблеми от интензивната терапия, представяни по време на национални педиатрични конференции.
Д-р Георгиев е член на Европейската асоциация по интензивна медицина (ESICM) и Европейската асоциация по интензивна медицина в педиатрията и неонатологията (ESPNIC).

 

Д-р Йордан Георгиев за втори път ще е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март - 1 април в София ивент център.

 


По време на форума той очертае някои от основните причини за често боледуване при децата, както и възможните мерки за справяне с проблема.

 

 

 - Д-р Георгиев, защо малките деца боледуват често?  

 

Световната здравна организация препоръчва бебетата до 6-месечна възраст да бъдат изцяло хранени с кърма. Така се осигуряват не само всички необходими за бързорастящия организъм хранителни вещества и микронутриенти, но и готови антитела от майката. Чрез тях незрялата имунна система на детето бързо се справя с болестотворните причинители. В този период обикновено то боледува сравнително рядко.

 

Със спирането на кърменето и увеличаването на контактите на детето с нови хора, неизменно започва и боледуването. Причината е, че детето до този момент се е „сблъскало“ с малък брой патогенни микроорганизми, а имунната му система все още не е достатъчно зряла, за да се справи с тях.

 

Във възрастта от 1 до 3 години, когато обикновено започва посещаването на детска ясла, децата могат да боледуват изключително често. Нерядко се случва родителите да казват: „Три дена ходим на ясла, две седмици се лекуваме“. Установено е, че децата, които посещават детско заведение боледуват до 50% по-често. С течение на времето обаче имунната система започва все по-успешно да се справя с вирусните причинители и съответно детето започва да боледува по-рядко.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 

 - От какво най-често боледуват малките деца?

 

В ранна детска и предучилищна възраст преобладават вирусните респираторни инфекции. Най-често се касае за т.нар. обикновени настинки, които протичат с нарушено общо състояние, хрема с воднист секрет, запушен нос, лека кашлица, повишена температура, безапетите. По правило те преминават в рамките на няколко дни, самоограничават се, а на детето се предписва само симптоматична терапия. В тези случаи антибиотичното лечение е ненужно.

 

 - Колко често е нормално?

 

Средно децата прекарват по 6-8 вирусни респираторни инфекции годишно. В малък процент от случаите (10-15%) тази цифра се покачва до и над 12. Постепенно организмът и имунната система на детето укрепват и в училищна възраст вече острите респираторни заболявания са много по-редки – до 2-3 пъти годишно.

 

 - Кои случаи на често боледуване са притеснителни?

 

Обикновените, неусложнени вирусни инфекции се самоограничават в рамките на 3-5 дни. Ако детето се възстановява бързо след преболедувана вирусна респираторна инфекция, храни се с добър апетит, наддава на тегло, натроението му е запазено, няма място за притеснения. Периодът на по-често боледуване постепенно се „израства“, успоредно със съзряването на имунната му система.

 

Има по-редки случаи, при които детето влиза „от инфекция в инфекция“ или се възстановява много по-бавно. В други случаи се открива подлежащ атопичен терен - атопичен дерматит, алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия, които неправилно лекувани, могат да станат причина за често боледуване. Тогава е необходима намесата на лекар-специалист, който при необходимост да назначи изследвания и да проследи по-отблизо състоянието на детето. 

 

 - С какви мерки се изгражда силен имунитет?

 

Боледуването от баналните вирусни респираторни инфекции, които са най-чести в детска възраст, трудно може да се избегне. Разбира се, има деца, които боледуват много по-рядко от други.

 

Ключово за изграждането на силен имунитет при детето е пълноценното и добре балансирано хранене. Ежедневното меню трябва да включва достатъчно белтъчини, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали. Не се препоръчва спазване на диети, като веганство и вегетарианство, тъй като ограниченият прием на белтъчини оказва много неблагоприятно влияние не само върху растежа, но и върху имунитета на детето. Хубаво е всеки ден то да приема прясно изцеден сок от сезонни плодове, които осигуряват необходимите витамини.

 

Препоръчват се ежедневни разходки на чист въздух, дори и през студените месеци от годината. Хубаво е да се избягват затворените пространства, където през зимните месеци се струпват много хора, например моловете.

 

У дома трябва да се поддържа температура 20-22о С, да се проветряват често помещенията, особено когато детето е болно. Облеклото също е от важно значение. То трябва да е памучно, като вкъщи детето да е с два слоя дрехи. Избягвайте прекаленото „навличане“, както и прекалено затоплените стаи, особено в комбинация с влага и мухъл.

 

Закалителните процедури също заемат важно място в изграждането на силен имунитет. Напоследък те са все по-малко популярни, но могат да доведат до редуциране на боледуванията при детето. 

 

Всички изброени мерки са лесни за изпълняване и достъпни за родителите, но в действителност те са най-важните за изграждане на добър имунитет у детето.

 

Лекцията на д-р Йордан Георгиев е планирана за втория ден на Форум бременност и детско здраве. Събитието е безплатно за посетители. Регистрирай се >>