Д-р Йордан Георгиев е завършил Медицинския университет в София през 2015 г. Работи в отделение по педиатрия Национална кардиологична болница, с основен профил интензивна терапия и лечение на спешните състояния в неонатална и детска възраст.
Д-р Георгиев е от водещите постоянни медицински автори в Puls.bg от февруари 2016 г. В продължение на година е и медицински редактор към сайта. Активно поддържа рубриката „Детско здраве“ като неин редактор и колумнист. Към настоящия момент има над 360 статии с насоченост поддържане здравето на бебето и детето, образователни статии за развитие на бебето и детето и детските заболявания.
Персоналните цели, които си поставя припокриват редакционната политика на Puls.bg и допринасят за развитието на сайта. Стремежите му са да се създаде добра здравна култура у родителите за разпознаване на първоначалните симптоми при заболяване на детето, да изградят представа за необходимите грижи по време на боледуването, което би спомогнало бързото излекуване и предотвратяване на усложненията.

Съавтор е на публикации в специализирани педиатрични издания, както и на доклади по проблеми от интензивната терапия, представяни по време на национални педиатрични конференции.
Д-р Георгиев е член на Европейската асоциация по интензивна медицина (ESICM) и Европейската асоциация по интензивна медицина в педиатрията и неонатологията (ESPNIC).

 


На предстоящия Форум бременност и детско здраве, на 20 и 21 април, д-р Йордан Георгиев ще обясни защо и са какво е важна първата среща с педиатъра на детето, непосредствено след изписването от родилния дом. Повече за събитието >>
 

Ето, част от моментите, върху които той ще насочи вниманието ни по време на лекцията си...

 

Първата среща с педиатъра – защо е важна?

Раждането на дете е изключително емоционален и дългоочакван момент. Ако всичко е наред, скоро новороденото и майката се изписват от родилното отделение. Този момент обаче може да породи несигурност и да настъпят редица тревоги, особено при родители с първо дете. Възникват въпроси за храненето, къпането, спането, разходките навън и т.н. Тук е мястото на педиатъра, който трябва да внесе спокойствие, да отговори на въпросите на родителите и да им даде увереност, че ще се справят с отглеждането на новороденото. 


А от гледна точка на лекаря?

Първата среща с новороденото и родителите е много важна и за педиатъра. Обикновено тя се случва по време на първото домашно посещение след изписването на детето от родилното отделение. Така педиатърът има възножност не само да прегледа детето, но и да се запознае със семейната среда и обстановката, в която ще се отглежда то. Това е важно, за да може лекарят да даде конкретни насоки и препоръки за подходящата температура, място за спане, отопление, облекло, обезопасяване на апартамента и други.


Кога трябва да е първият преглед на детето?

Той се случва до 72-ия час след изписването от родилното отделение, когато педиатърът обикновено посещава детето у дома.


Колко често са срещите с педиатъра след това?

В първата една година родителите трябва да водят бебето за преглед всеки месец във време, което лекарят е отделил за детски консултации. По време на тези посещения се обсъждат настоящите проблеми, проверява се физическото и нервно-психическото развитие на детето, извършва се преглед, поставя се ваксина. Ако у родителите са възникнали текущи въпроси, това е моментът, в който те трябва да бъдат разяснени. 


Кой въпрос най-често Ви задават родителите?

Като че ли това са въпросите, свързани с храненето, тъй като именно то може да създаде големи тревоги у тях. Препоръчва се в първите 4-6 месеца детето да е изцяло на кърма, а правилото е то да се храни „при поискване”. Все пак с цел изграждане на режим е добре да се направи опит детето да се храни през интервали от 2-3 часа. Тук трудностите в началото са свързани с това дали кърмата е достатъчна, остава ли гладно детето, плачът между храненията дали е предизвикан от глад или от нещо друго. Постепенно обаче родителите свикват да разпознават „знаците” на детето. Така например, когато то е гладно, започва да върти глава наляво-надясно, засмуква пръсти, юмручета, издава засмукващи звуци с устните и т.н. По наддаването на тегло също може да се разбере дали всичко при храненето на детето е нормално. 


А при хранените с адаптирано мляко?

При тях тези затруднения са значително по-малко, а режимът се изгражда по-лесно, тъй като родителите контролират по-успешно количеството на изяденото мляко и съответно интервалите между отделните хранения. При тях съществуват обаче други проблеми, свързани например с намирането на подходящата формула за детето. Все пак, при възможност, кърменето абсолютно винаги се препоръчва пред храненето с адаптирано мляко, поради многобройните ползи, както за майката, така и за бебето.


Трудно ли се създава режим на бебето?

В първите няколко седмици и дори месеци за режим не може да се говори. Бебето, особено в началото, спи през почти цялото време и се събужда единствено за хранене. Времето за активност в началото е много кратко, но постепенно се увеличава - детето започва да проявява интерес към околната среда, към хората и предметите. Въпреки това е добре опитите за създаване на режим да започнат от рано. Това включва хранене през определен интервал от 2-3 часа, приготвяне за сън по едно и също време всяка вечер, разходки навън в определени часове сутрин и/или следобед и т.н.


Какво трябва да знаят родителите при избора на педиатър за детето?

Това е много важен въпрос. Именно педиатърът е човекът, на когото те доверяват здравето на детето си. Затова е добре още преди раждането родителите да се срещнат с лекаря, да се запознаят с графика, провеждането на детските консултации, къде да водят детето по спешност в извънработно време и т.н. Изборът на педиатър преди раждането внася спокойствие у родителите, че след изписването има към кого да се обърнат при нужда.