Д-р Асен Джеров е ортопед – травматолог. От 21 години работи като главен асистент в Клиниката по гръбначна хирургия на УСБАЛО „Проф. Б. Бойчев“. Специализира гръбначна хирургия в клиники в Германия и Франция. 

 
 
Гръбначните изкривявания са все по-чест проблем при децата. Каква част от българчетата са засегнати от деформациите?
 
В зависимост каква е големината на кривата, има различни проценти в честотата на изкривяването. Когато са под 10 градуса, е някъде около 1%, а при крива над 20% - около 0,3%. Това са данни от наше изследване, проведено сред 5000 ученици от столични училища.
 
Като цяло, честотата е различна в различните проучвания. Понякога не се взимат предвид истинските структурни сколиози. Взимат се порочните стойки, след това процентът е много висок. Но порочната стойка може да се коригира и не води до изменение в самите прешлени. А при структурната сколиоза, освен изкривяване, има деформация и на самите прешлени. 
 
Какво представлява сколиотичната болест? 
 
При сколиотичната болест, освен изкривяване в т. нар. фронтална равнина, това, което виждаме при преглед отзад, когато погледнем пациента, има и завъртане на прешлените – “ротация” с последваща деформация на самите прешлени и съответно деформация и на органите в гръдната клетка - сърце и бял дроб. 
 
При по-тежките изкривявания се намалява обема на дихателните екскурзии, съответно сърдечната дейност се затруднява и се развива заболяване. В някои случаи може да се стигне до фатален изход именно поради сърдечна недостатъчност. 
 
Кои са първите белези, по които могат да се разпознаят гръбначните деформации?
 
Белезите са много. Трябва да се наблюдава нивото на двете рамена, на лопатките, някаква асиметрия, изпъкване на едната лопатка, в резултат на завъртане на гръбначния стълб.
 
При т. нар. тест на Адамс детето се навежда напред и се търси с точност изпъкването от едната страна на ребрата, което говори за ротация на прешлените, завъртане на гръбначния стълб. Това е много важен белег, който често се изпуска. Правят се прегледи през дрехите, при които нищо не може да се види. Затова детето трябва да е голо до кръста при преглед. 
 
Гледа се и нивото на таза, дали няма наклон. Трябва да се обърне внимание и на дължината на долните крайници, защото понякога при разлика, която се коригира с възрастта, тазът се накланя. На базата на този наклонен таз, може да се развие сколиоза, която след време да стане структурна. С повдигането на едното краче със стелка може да изравним таза и да изправим сколиозата. И по-нататък не е необходимо да я лекуваме, защото тя изчезва. Докато, ако я оставим дълго време в тази позиция, проблемът се задълбочава и рискът от структурна сколиоза се увеличава. 
 
Гръбначните изкривявания би трябвало да се установяват при профилактични прегледи, както преди се правеха на всички деца в училище, и то от специалисти, които са запознати какво е гръбначно изкривяване, а не да се научава от сестрите, както в момента. Те едва ли могат да диагностицират една начална сколиоза.
 
В каква възраст се развиват гръбначните изкривявания?
 
Децата трябва да се наблюдават още от ранна възраст. Има вродени сколиози, които се дължат на срастване на прешлени или на допълнителни прешлени, вродени деформации. Добре е те да се проследяват, тъй като е важно да се пречи на сколиозата да прогресира, а тя с възрастта винаги се увеличава. Т.е. докато детето расте, заболяването се развива. Когато спре да расте към 17-18 години, изкривяването остава в това състояние, в което е на тази възраст. 
 
Децата трябва да се следят от ранна възраст и заради т. нар. кърмачески сколиози до една година; инфантилни, които са до 3-та година; юношески до 10-та и адолесцентите до 18-та година, които са най-честите. Разпределението според пола е 1:6 до 1:8, с превес при момичетата за последните.
 
А какви са причините за развитието им?
 
Много се говори за раниците на учениците, което звучи несериозно. Ако причината е в чантите, всички трябва да развият сколиоза. 
 
Основната причина за този тип заболявания не е ясна. Има различни теории, но те не са издържани достатъчно. Затова се счита, че заболяването се развива и прогресира с възрастта. Изключвам вродените състояния и други заболявания, които водят до сколиоза. 
 
Раницата действително натоварва гърба, но когато тя е на двете рамена и е с къси презрамки, не би трябвало да причинява подобни проблеми. Разбира се, че тя трябва да бъде максимално разтоварена, детето не бива да носи твърде тежко.