Много често родителите, особено на деца, които ходят на ясла и детска градина, влизат в кабинета при лекаря за пореден път и тревожно казват „детето отново е болно!“, „беше хрема преди 3 седмици и сега пак...“, „имаше кашлица и температура миналия месец, тъкмо се закрепи“ и т.н.  Особено през есенно-зимния сезон, както и ранна пролет, децата боледуват особено често, поради особеностите на времето (температура, влажност, наличие на вятър и др.) присъствието в затворени помещения и широкото разпространение на сезонни вирусни инфекции.


Понятието често боледуващо дете, се обособява дори като синдром, типичен за възрастта от 1 до 6 години. Често боледуващите деца страдат по пет и повече пъти годишно от от остри или обострени хронични инфекции, които засягат горни дихателни пътища.

 


Защо децата от 6-месечна до предучилищна възраст се разболяват често?

До шестия месец след раждането кърмачетата разполагат с пасивно преминали от антитела от клас IgG, срещу редица инфекции, с които майчиният организъм се е срещал през годините. То продължава да ги получава и с кърмата, ако е на естествено хранене. Около 6-месечна възраст този пасивен имунитет вече се изчерпва и постепенно детето започва самостоятелно да изгражда своя активен имунитет. Това се случва при среща с различни вируси, бактерии и др. Това съвпада и с началото на пълзенето, което разкрива на детето възможност да влезе в по-тесен контакт с всичко, което го заобикаля. То докосва, разглежда и опитва всичко.


За децата в ранна детска (1-3) и предучилищна възраст (4-6), е нормално да прекарат до около 7-8 инфекции годишно. При децата в училище се установяват средно 5-6 вирусни инфекции годишно, а за възрастните до около 4 за година.


Някои фактори на средата както и особености на детето могат да са причина, за по-чести заболявания.

 

Диагнозата „често боледуващо дете“, се свързва с:

  • Наблюдава се фамилна обремененост. При подробен разпит се оказва, че родителите на детето също са боледували често в ранна детска възраст.
  • Категорично, по-често боледуват децата, които посещават колективи (ясла или детска градина).
  • При детето се наблюдават чести инфекции на горни дихателни пътища, както и техните усложнения (шиен лимфаденит, отит, синузит).
  • Децата обичайно са с нормален имунен статус, при изследване на имунитет не се наблюдават отклонения.
  • Лабораторните изследвания в хода на всяка инфекция, са типични за съответния вирусен или бактвериален причинител. Вирусните инфекции, могат да протекат, без съществени отклонения от нормата в пълната кръвна картина, СУЕ и ЦРП!

От какво най-често боледуват „често боледуващите деца“?

Най-често се засягат горни дихателни пътища. Децата страдат от чести ринити, тонзилит, тонзилофарингит, аденоидит, среден отит, синузит.
Наблюдава се благоприятно протичане на инфекциите, с добро повлияване от приложеното лечение и с пълно възстановяване. Рядко се стига до системни усложнения, които налагат болнично лечение.


Обичайно се оказава, че са засегнати два и повече органа, но усложненията (като пневмонии) и тежкопротичащите инфекции са рядкост! В периодите когато детето е здраво, то се храни добре, наддава на тегло и е жизнено.

 

Важно е да се отдиференцира правилно честото боледуване от:

  • Алергичните заболявания на горни дихателни пътища (алергичен ринит, сенна хрема, алергичен синузит).Те протичат с изразена сезонност, проявите често са сърбеж в носа, наличие на обилен бистър секрет и често кихане. Децата не повишват темепература, обичайно са в добро общо състояниеи се установява добър ефект от приложението на антихистамини.
  • Хронични и рецидивиращи заболявания на други органи и състеми. Редица по-сериозни заболявания могат започнат, като класическа вирусна инфекция (бронхиална астма, гастроезофагеален рефлна рефлуксна болест, хронична пневмония, уроинфекции и др.). Когато често в хода на вирусните инфекции, се стига до развитие на по-тежки усложения, като бронхообструкция, пневмония, ларингити и др. и се налага провеждането на редица допълнителни изследвания.

Библиография:

Диференциална диагноза на детските болести, Н.Мумджиев,2004г.

Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;