Какви са причините за развитие на бронхит?

Острият бронхит обикновено се причинява от вируси, може да се развие заедно с или след настинка или друга респираторна инфекция. Вирусите се разпространяват по въздушно-капков и контактен път.

 


Кои фактори увеличават риска от бронхит?

 • Пасивно тютюнопушене;
 • Излагане на действието на химически изпарения и други замърсители на въздуха за дълги периоди.

Как се поставя диагнозата бронхит?

 • Преглед и аускултация на гръдния кош, за да се провери наличието на хрипове и конгестия;
 • Не са необходими тестове за диагностициране на бронхит, но може да се назначи рентгенова снимка на гръдния кош, за да изключи състояние като пневмония. Може за се извърши и дихателен тест - спирометрия, за да се изключи диагнозата астма. При някои деца, които изглежда често боледуват от бронхит, който се проявява с кашлица, хрипове и задух, всъщност може симптомите да се дължат на астма.

 

Какво е лечението за бронхит?

Антибиотици се предписват само, ако инфекцията е причинена от бактерии. При вирусни инфекции не се предписва антибиотик.

 

Други методи, които помагат при бронхит:

 • Прием на повече течности;
   
 • Ефективна почивка;
   
 • За някои по-големи деца или юноши се препоръчва назначаване на терапевтични средства за облекчаване на кашлицата -  бронходилататори или други средства за лечение на астма. Те помагат за отпускане и отваряне на бронхите и изчистват слузта, така че да се улесни дишането. При децата тези лекарства се прилагат чрез инхалатори или небулизатори. Децата и юношите с хроничен бронхит трябва да избягват излагане на вещества и условия, които предизвикват дразенне на бронхите. Тютюневият дим причинява повече от 80% от всички случаи на хроничен бронхит.

Може ли бронхитът да бъде предотвратен?

Спазването на добра хигиена може да помогне за предотвратяване на разпространението на много от патогените, които причиняват бронхит, особено по време на зимния сезон, когато са по-чести случаите на настинка и грип.

 

При децата - независимо с или без бронхит - трябва да се избягва пасивното тютюнопушене. Това може да ги изложи на повишен риск от вирусни инфекции и повишено запушване на дихателните им пътища.

 

Референции:

https://kidshealth.org/en/parents/bronchitis.html#catlungs