Острият бронхиолит е често срещано вирусно заболяване в кърмаческа и ранна детска възраст. То засяга малките въздухоносни пътища – бронхиоли, предизвиквайки стеснение на лумена им. В резултат от това дишането се учестява и затруднява, като е засегната главно фазата на издишване. Появява се специфичен звук при експириум – „свирене” в гърдите.

 

Към първа част от материала...


 

Как се поставя диагнозата?

Лекуващият лекар може да постави диагнозата въз основа на разговора с родителите и подробния преглед. При аускултация на белия дроб се установява типичната находка – удължен експириум и дифузно сухи свиркащи хрипове.

 

Може да се наложи провеждане на изследвания – кръвна картина с фактори на възпалението, рентгенография на бял дроб. При прегледа се търсят и признаци за обезводняване, тъй като пониженият апетит, фебрилитетът и учестеното дишане бързо могат да доведат до дехидратация.

 

Какво е лечението?

Заболяването продължава от няколко дни до няколко седмици. При по-леко протичащите случаи лечението може да се извършва в дома с подходящи симптоматични средства. Важно е обаче родителите добре да бъдат запознати с признаците на влошаване в състоянието, които изискват консултация с лекар в спешен порядък. Те са: учестяване на дишането; „свирене” от разстояние; видимо детето полага големи усилия при дишане; „гълта” въздух; появи се посиняване около устата.

 

Тъй като заболяването е с вирусна генеза, антибиотиците не са ефективни. Изключение правят случаите, когато има данни за насложена бактериална инфекция. Инхалаторните бронходилататори, въпреки че са със спорен ефект, често се предписват при бронхиолит, като за момента те са едни от основните медикаменти, използвани за терапия на инфекцията. Същото се отнася и за кортикостероидните препарати. Използват се и други симптоматични средства в зависимост от клиничното състояние на детето, възрастта му и фазата на заболяването.

 

Какви усложнения се наблюдават?

 

Те включват:

  • Цианоза или посиняване, около устата или генерализирана. Това е признак за нарушаване оксигенацията на тъканите поради ниско съдържание на кислород в кръвта.
  • Апнея – паузи в дишането, съпроводени с десатурация и брадикардия. Рискът е най-голям при недоносените кърмачета и при тези до 3 месечна възраст.
  • Дехидратация. Тези усложнения са сигурен признак за хоспитализация на детето. Тя е задължителна и при кърмачета под 6 месечна възраст, както и при такива с подлежащо хронично заболяване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да предпазим детето?

Тъй като бронхиолитът е вирусно заболяване, което лесно се предава от дете на дете по въздушно-капков път, спазването на добра хигиена с редовно миене на ръцете и дезинфекцията им е най-доброто средство за предпазване от заразяване. Ако някой от членовете на семейството е болен, се препоръчва да носи маска при контакт с детето. Необходимо е тя да се сменя периодично – поне на всеки 2 часа. Други методи за превенция включват:

  • Ограничаване на контактите с хора с остри респираторни заболявания. Дори една банална хрема при възрастния може да доведе до развитие на бронхиолит при кърмачето, тъй като неговата имунна система е все още незряла, както и респираторният му тракт.
  • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте повърхностите особено когато в жилището има болен човек.
  • При кихане и кашляне покривайте устата си с кърпичка, която после да бъде изхвърлена.
  • Не използвайте общи чаши и прибори, особено при наличие на болен в семейството.
  • Мийте редовно ръцете си и тези на детето, като използвате и подходящ дезинфектант.
  • Кърменето е доказано най-добрата профилактика, така че не се колебайте кой начин на хранене на кърмачето да изберете.
  • Ваксинопрофилактика - кърмачета в повишен риск подлежат на ваксина със специално разработено моноклонално антитяло.