Бронхиолитът при децата се развива поради силно заразна остра вирусна инфекция и засягане на бронхиолите - долните дихателни пътища, които осигуряват преминаването на въздуха към белите дробове. Наблюдава се по-често при децата под 2-годишна възраст и най-много при кърмачетата под 8-месечна възраст. В по-голямата част от случаите бронхиолитът се дължи на инфекция с респираторен синцитиален вирус, но понякога се развива като вторично състояние след инфекция с други вируси или дори бактерии. В някои случаи причинителите могат да бъдат:

  • Rhinovirus;
  • Virus para-influenza type 3;
  • Virus influenza A/B;
  • Метапневмовируси;
  • Аденовируси;
  • Микоплазмена пневмония.  

Разпространението на вируса се извършва от горните дихателни пътища към бронхите със среден и малък калибър, както и към бронхиолите, което води до развитие на некроза в епителната тъкан и възпалителен отговор. Заразяването се осигурява чрез капките, които се отделят във въздуха при кашляне или кихане, но също и чрез замърсяване на ръцете и контакт със заразени предмети. Отокът и натрупването на секрет водят до обструкция на дихателните пътища, която е по-изразена при издишване и води до задържане на въздух в алвеолите. Пълната обструкция на бронхиолите и абсорбцията на задържания въздух могат да доведат до формиране на множество огнища на ателектаза - обратим колапс на белодробната тъкан.

 


Бронхиолитът обикновено започва с ринофарингит, леко покачване на температурата, повишено отделяне на секрети от носа и суха кашлица. При кърмачето се наблюдават периоди, в които дишането е по-учестено. Освен това, детето става неспокойно и отказва да се храни, тъй като апетитът значително се понижава, както и приемът на течности. Натрупването на големи количества секрет в бронхите води до затрудненото им отделяне от дихателните пътища. Понякога това може да бъде установено и аускултаторно като хрипове. В голяма част от случаите дихателните затруднения отшумяват спонтанно след някоко дни.

 

Бронхиолитът понякога е свързан със значително влошаване на състоянието и чести рецидиви. По-значителното покачване на температурата, наличието на отит, както и отделянето на гнойни секрети е признак на възможно наслагване на бактериална инфекция. В този случай лечението изисква приложение на антибиотици. В някои случаи затрудненото дишане може да прогресиса да респираторен дистрес - състояние, което изисква хоспитализация.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/chez-les-enfants/bronchiolite-nourrisson.html